radnim danom 9:00 - 14:00

za narudžbe iznad 30 €

3 do 5 radnih dana

besplatno preuzimanje u trgovini

potrebno se registrirati kao pravna osoba

do 12 rata bez kamata

u roku od 14 dana

Zanimljivosti
03.10.2017.

10 stvari koje niste znali o legendarnim Air Maxicama

Prvi Air Max model dizajniran je 1987. godine te je bio prvi model koji je imao vidljivu zračnu komoru na peti. Air Max 1 prvi je u nizu megapopularnih modela kojima popularnost nije pala sve do današnjeg dana. Ako ste i vi vjerni obožavatelj ovog kultnog modela, provjerite našu ponudu i uštedite do 50%.

No, znate li sve o Air Maxicama? Donosimo vam top 10 zanimljivih činjenica o Air Maxicama koje vjerojatno niste znali.

1. Nisu vjerovali u uspjeh

Kada su dizajneri prvi puta predstavili Air Max 1 model, marketing tvrtke nije vjerojavao da će se model prodavati upravo zbog – rupe u središnjem dijelu pete. No, uskoro su shvatili da su pogriješili jer ovaj se dizajn prodaje i 30 godina nakon izlaska prvog modela.

2. Tko stoji iza ovog megapopularnog dizajna?

Osoba zaslužna za velik uspjeh ove tenisice je Tinker Hatfield kojemu je ovaj posao bio ponuđen zajedno s dizajnirajem i ostalih Nike modela, no drago nam je što je ostao baš pri dizajniranju Air Maxica.

3. Nike Air tehnologija

Tinker Hatfield je dizajnirao model, no on nije izumio Nike Air tehnologiju. Marion Frank Rudy osoba je koja stoji iza Air tehnologije iako to mnogi nisu znali.

4. Inspiracija

Tinker Hatfield inspriraciju za tenisice pronašao je u Le Centres George Pompidou zgradi u Parizu. Zgrada je dizajnirana na ''obrnutom'' principu – cijevi i instalacije koje su uobičajeno smještene unutar zgrade, u ovom su slučaju smještene izvana. Upravo zbog toga, zračni je jastuk vidljiv, a ne sakriven na tenisici.

5. Najveći zračni jastuk

Današnji svi modeli imaju velike zračne jastuke unutar tenisice, no u to doba, prva Air Max tenisica imala je čak 3 puta veću zračnu jedinicu od prijašnjih modela.

6. Vlastita knjiga

Air Max 1 model jedini je sneaker model kojemu je posvećena cijela knjiga. Matt Stevens 2011. godine napisao je knjigu MAX100 koja čini svojevrsni umjetnički rad te se navodi kao jedan od najznačanijih sneaker projekta među snekaer kolekcionarima.

7. Što bi bilo da Air Max nije Nike?

Malo je nedostajalo da Air Max ''ne bude'' Nike. Naime, Air Max tehnologija predstavljena je i drugim tvrtkama, no nitko prije Nikea nije prepoznao potencijal i megapopularnost iste.

8. Prve AM boje

Znate li u kojim se bojama prvi put pojavio Air Max model? Bila je to kombinacija crvene, bijele i sive. Prvi je model sadržavao kombinaciju antilop kože i mesha, nakon toga su se dizajnirali kožni modeli, a tek se 1995. godine u proizvodnji ponovo pojavio antilop i mesh.

9. Mali Nike Swoosh

Jeste li znali da je AM1 model iz 1997. godine na vanjskoj strani tenisice imao i mali Nike znak? Osim klasičnog Nike znaka na uobičajenom mjestu na tenisici, drugi je swoosh bio manji. Ti su modeli danas veoma cijenjeni među kolekcionarima.

10. Prva AM1 reklama

Nike Air Max 1 modeli bili su prava revolucija u svijetu tenisica, a u TV reklami bila je korištena pjesma Revolution od The Beatlesa. U reklami su se pojavila brojna poznata lica poput John McEnroea, Bo Jacksona i Michaela Jordana.

 

Posjetite Sport Vision trgovine i odaberite svoje Air Maxice za jesensku sezonu ili ponudu provjerite online na LINKU.

Trenutno nema komentara

Slični članci

13.
Apr.
2017.
Zanimljivosti
Znate li da na svijetu postoji više od milijardu bicikala? Ta je brojka duplo veća od broja automobila u svijetu pa ako još niste – vrije...
03.
Mar.
2017.
Zanimljivosti
Donosimo vam kratki popis što će vam sigurno zatrebati u torbi za trening.
09.
Feb.
2017.
Zanimljivosti
Nosile su ga brojne teniske i skijaške legende, a Ellesse kapu nosila je čak i princeza od Monaka.