Pretraži stranicu
10 stvari koje niste znali o legendarnim Air Maxicama
Zanimljivosti
03.10.2017.
Zanimljivosti

10 stvari koje niste znali o legendarnim Air Maxicama

03.10.2017.

Prvi Air Max model dizajniran je 1987. godine te je bio prvi model koji je imao vidljivu zračnu komoru na peti. Air Max 1 prvi je u nizu megapopularnih modela kojima popularnost nije pala sve do današnjeg dana. Ako ste i vi vjerni obožavatelj ovog kultnog modela, provjerite našu ponudu i uštedite do 50%.

No, znate li sve o Air Maxicama? Donosimo vam top 10 zanimljivih činjenica o Air Maxicama koje vjerojatno niste znali.

1. Nisu vjerovali u uspjeh

Kada su dizajneri prvi puta predstavili Air Max 1 model, marketing tvrtke nije vjerojavao da će se model prodavati upravo zbog – rupe u središnjem dijelu pete. No, uskoro su shvatili da su pogriješili jer ovaj se dizajn prodaje i 30 godina nakon izlaska prvog modela.

2. Tko stoji iza ovog megapopularnog dizajna?

Osoba zaslužna za velik uspjeh ove tenisice je Tinker Hatfield kojemu je ovaj posao bio ponuđen zajedno s dizajnirajem i ostalih Nike modela, no drago nam je što je ostao baš pri dizajniranju Air Maxica.

3. Nike Air tehnologija

Tinker Hatfield je dizajnirao model, no on nije izumio Nike Air tehnologiju. Marion Frank Rudy osoba je koja stoji iza Air tehnologije iako to mnogi nisu znali.

4. Inspiracija

Tinker Hatfield inspriraciju za tenisice pronašao je u Le Centres George Pompidou zgradi u Parizu. Zgrada je dizajnirana na ''obrnutom'' principu – cijevi i instalacije koje su uobičajeno smještene unutar zgrade, u ovom su slučaju smještene izvana. Upravo zbog toga, zračni je jastuk vidljiv, a ne sakriven na tenisici.

5. Najveći zračni jastuk

Današnji svi modeli imaju velike zračne jastuke unutar tenisice, no u to doba, prva Air Max tenisica imala je čak 3 puta veću zračnu jedinicu od prijašnjih modela.

6. Vlastita knjiga

Air Max 1 model jedini je sneaker model kojemu je posvećena cijela knjiga. Matt Stevens 2011. godine napisao je knjigu MAX100 koja čini svojevrsni umjetnički rad te se navodi kao jedan od najznačanijih sneaker projekta među snekaer kolekcionarima.

7. Što bi bilo da Air Max nije Nike?

Malo je nedostajalo da Air Max ''ne bude'' Nike. Naime, Air Max tehnologija predstavljena je i drugim tvrtkama, no nitko prije Nikea nije prepoznao potencijal i megapopularnost iste.

8. Prve AM boje

Znate li u kojim se bojama prvi put pojavio Air Max model? Bila je to kombinacija crvene, bijele i sive. Prvi je model sadržavao kombinaciju antilop kože i mesha, nakon toga su se dizajnirali kožni modeli, a tek se 1995. godine u proizvodnji ponovo pojavio antilop i mesh.

9. Mali Nike Swoosh

Jeste li znali da je AM1 model iz 1997. godine na vanjskoj strani tenisice imao i mali Nike znak? Osim klasičnog Nike znaka na uobičajenom mjestu na tenisici, drugi je swoosh bio manji. Ti su modeli danas veoma cijenjeni među kolekcionarima.

10. Prva AM1 reklama

Nike Air Max 1 modeli bili su prava revolucija u svijetu tenisica, a u TV reklami bila je korištena pjesma Revolution od The Beatlesa. U reklami su se pojavila brojna poznata lica poput John McEnroea, Bo Jacksona i Michaela Jordana.

 

Posjetite Sport Vision trgovine i odaberite svoje Air Maxice za jesensku sezonu ili ponudu provjerite online na LINKU.

Slični članci

15.
Dec.
Zanimljivosti
Pravilno održavanje sportskih grudnjaka osigurava njihovu dugotrajnost, a vama pruža podršku i komfor tijekom aktivnosti.
14.
Nov.
Zanimljivosti
Razumijevanje nauke koja stoji iza pronacije stopala omogućava nam da bolje brinemo o svom tijelu i donosimo ispravne odluke o svojoj obući. Hajd...
09.
Nov.
Zanimljivosti
Fleksibilnost je jednako važna kao i snaga. Fleksibilnost i mobilnost omogućavaju vašim tkivima i zglobovima da se kreću u punom opsegu pokreta.
08.
Nov.
Zanimljivosti
izgradnja mišićne mase zahtijeva trud, strpljenje i predanost. Ključno je balansiranje plana treninga, prehrane i mentalne pripreme
16.
Oct.
Zanimljivosti
Stigao je rujan i došlo je vrijeme da se svi vratimo u rutinu posla, škole, treninga i svakodnevnih obaveza. Sa vama ćemo podijeliti&...
16.
Oct.
Zanimljivosti
Da li posežete za hranom kada želite da se izborite sa lošim raspoloženjem, stresnim situacijama na poslu ili u školi? Ukoliko je odgovor potvr...
20.
Sep.
Zanimljivosti
Težnja ka savršenom fizičkom izgledu i zdravlju u kombinaciji sa sve većim zahtjevima suvremenog života dovodi do izgaranja na treningu. Izgaranj...
08.
Sep.
Zanimljivosti
Tijekom svakodnevnih aktivnosti ruksak se lako zaprlja, pogotovo kada je neprestano u kontaktu sa različitim površinama i predmetima koji se u nj...
04.
Sep.
Zanimljivosti
Praznici se uskoro bliže kraju, a prvo zvono u novoj školskoj godini samo što se nije oglasilo. Novi početak je često jako stresan kako za...
24.
Aug.
Zanimljivosti
4.9. te čeka vatreni ponedjeljak u City Centeru One!