Pretraži stranicu
SAVJETI ZA PRAVILNO ČIŠĆENJE RUKSAKA ZA ŠKOLU!
SAVJETI ZA PRAVILNO ČIŠĆENJE RUKSAKA ZA ŠKOLU!
Zanimljivosti
08.09.2023.
Zanimljivosti

SAVJETI ZA PRAVILNO ČIŠĆENJE RUKSAKA ZA ŠKOLU!

08.09.2023.

Ukoliko imate kvalitetan školski ruksak, koristiti ćete ga iz godine u godinu, sve dok ga ne prerastete i ustupite mlađem školarcu. Tijekom svakodnevnih aktivnosti ruksak se lako zaprlja, pogotovo kada je neprestano u kontaktu sa različitim površinama i predmetima koji se u njemu nose. Na vanjskoj površini zadržava se prašina, dok se u unutrašnjosti nakupljaju nečistoće, pa je zbog očuvanja zdravlja veoma bitno da ruksak redovno održavate. Ovo se posebno odnosi nakon nošenja tijekom cijele godine, a uoči nove školske godine i sezone vježbanja. U nastavku vam dajemo nekoliko savjeta kako da pravilno operete ruksak ili školsku torbu i zablistate na početku školske godine. 

ODABERITE NAČIN PRANJ, A DA PRITOM NE OŠTETITE RUKSAK

Postoje dva načina pranja – možete koristiti mašinu za pranje rublja ili ga oprati ručno. Prije nego što krenete u akciju provjerite uputstva za njegu koja se obično nalaze na etiketi u unutrašnjosti i opisuju kako se ruksak održava da bi uvijiek izgledao čisto i uredno. Veoma je bitno da izaberete odgovarajući način pranja u zavisnosti od materijala i da se pridržavate smjernica proizvođača kako biste produžili, a ne skratili njegov rok trajanja. Ako na etiketi piše da se predmet ne smije močiti, upotrebite vlažnu krpu i malo blagog sredstva za pranje suđa i njime istrljate prljava područja. Ako ruksak nema etiketu, za probu prvo očistite manju površinu i unutrašnjost prije nego što ga cjelog operete. U mašini za pranje rublja na nižim temperaturama koristeći programe za osijetljive materijale možete prati većinu ruksaka: platnene, poliesterske i najlonske. Ako je ruksak od kože ili sa osjetljivim ukrasima i dodacima treba ga prati isključivo ručno.

PRIPREMA I NEOPHODNA SREDSVA ZA ČIŠĆENJE

Kada odaberete način pranja, ključno je da imate sve što vam je neophodno kako biste posao obavili kako treba. Sredstva koja će vam biti potrebna mogu se razlikovati ovisno od toga da li ste se odlučili za mašinsko ili ručno pranje. Ovo su osnovne stvari koje bi trebali imati za obe metode: spužva ili krpa, četka sa nježnim vlaknima, sredstvo za uklanjanje mrlja, blagi deterdžent koji ne sadrži izbjeljivače. Dodatno, za mašinsko pranje potrebna vam je mrežica za zaštitu ili bijela jastučnica u koju ćete ubaciti ruksak prije pranja kako se ne bi oštetio u bubnju mašine. Ukoliko ste se odlučili za ručno pranje, dodatno će vam biti potrebna veća posuda koju ćete napuniti mlakom vodom i jedan ručnik za sušenje. Jako je važno da prije samog procesa pranja ruksak pripremite tako što ćete izvaditi sve stvari iz njega i ukloniti sve djelove koji se mogu odvojiti, kao što je remen i džepovi, jer se oni mogu efikasnije oprati odvojeno. U proces pripreme spada i čišćenje od prašine i ostataka mrvica iz unutrašnjosti ruksaka. Protresite ruksak iznad kante, a možete koristiti ručni usisivač ili četku ako u naborima i rubovima ima ostataka koji se ne mogu lako maknuti.

TRETIRANJE FLEKA

Ukoliko postoje vidljive fleke na ruksak, najbolje bi bilo da ih posebno tretirate prije samog pranja kako bi bili sigurni da će efikasno biti uklonjene. Nanesite sredstvo za uklanjanje fleka na krpu ili spužvu i natopite sve mrlje na ruksaku. Ostavite da djeluje 30 minuta, a zatim ih nježno istrljajte. Ako upotrebljavate jače sredstvo, pronađite uputstvo na proizvodu i pratite uputu o tome koliko vremena je potrebno da djeluje kako ne bi oštetili tkaninu.

MAŠINSKO PRANJE

Pratite sljedeće korake ako ste se odlučili ruksak prati u mašini za rublje:

  • Otkopčajte sve zatvarače na ruksaku, izvrnite ga i stavite u mrežastu vreću ili jastučnicu kako bi izbjegli da se trake i dijelovi ruksaka uhvate u bubanj i oštete.
  • Stavite ruksak u mašinu.
  • Dodajte blagi deterdžent koji ne sadrži izbeljivače i uključite program za nježno pranje na niskim temperaturama.

RUČNO PRANJE

Ako se na etiketi za njegu ruksaka savjetuje da ga ne stavljate u mašinu za pranje rublja, morate ga oprati ručno.

  • Napunite veću posudu mlakom vodom (vruća voda može oštetiti boju i tkaninu). Dodajte malo deterdženta.
  •  Mekom četkom ili krpom očistite vanjski dio posebno se fokusirajući na prljava područja i fleke. Izvrnite ruksak naopako i operite unutrašnjost.
  • Bacite prljavu vodu i posudu napunite hladnom vodom. Temeljno isperite i iscjedite.
  • Umotajte ruksak u ručnik kako bi se upio višak vode. 

SUŠENJE - MOŽEMO LI SUŠITI RUKSAK U MAŠINI?

Nakon pranja, bez obzira na metodu koju ste odabrali, najbolje je da ruksak ostavite da se suši na zraku. Izbjegavajte direktnu sunčevu svjetlost ili upotrebu sušilice za rublje, jer toplina može oštetiti materijale, a sunce izbjeliti boje. Ostavite sve džepove otvorene i zakačite ga da se osuši na mjestu gdje cirkulira zrak.  To će pomoći da vlaga u potpunosti i brže ispari iz svih djelova za šta je uobičajeno potrebno 24-36 sati.

Zaključno, redovito pranje ruksaka doprinosi njegovom svježem i urednom izgledu, a vrlo je važno da to činite na ispravan način kako ne bi svojim postupcima ubrzali trganje tkanine, imali izbjeljene boje ili pokidane šavove i druga oštećenja. Budite pažljivi kako bi vam ruksak trajao što je duže moguće. Nema potrebe svake godine kupovati novi školski ruksak jer proizvođaći neprestano rade na tome da materijali budu što izdržljiviji, boje postojane, a performansi na najvišem nivou tijekom svih godina upotrebe.

 

Sport Vision tim

Slični članci

15.
Dec.
Zanimljivosti
Pravilno održavanje sportskih grudnjaka osigurava njihovu dugotrajnost, a vama pruža podršku i komfor tijekom aktivnosti.
14.
Nov.
Zanimljivosti
Razumijevanje nauke koja stoji iza pronacije stopala omogućava nam da bolje brinemo o svom tijelu i donosimo ispravne odluke o svojoj obući. Hajd...
09.
Nov.
Zanimljivosti
Fleksibilnost je jednako važna kao i snaga. Fleksibilnost i mobilnost omogućavaju vašim tkivima i zglobovima da se kreću u punom opsegu pokreta.
08.
Nov.
Zanimljivosti
izgradnja mišićne mase zahtijeva trud, strpljenje i predanost. Ključno je balansiranje plana treninga, prehrane i mentalne pripreme
16.
Oct.
Zanimljivosti
Stigao je rujan i došlo je vrijeme da se svi vratimo u rutinu posla, škole, treninga i svakodnevnih obaveza. Sa vama ćemo podijeliti&...
16.
Oct.
Zanimljivosti
Da li posežete za hranom kada želite da se izborite sa lošim raspoloženjem, stresnim situacijama na poslu ili u školi? Ukoliko je odgovor potvr...
20.
Sep.
Zanimljivosti
Težnja ka savršenom fizičkom izgledu i zdravlju u kombinaciji sa sve većim zahtjevima suvremenog života dovodi do izgaranja na treningu. Izgaranj...
04.
Sep.
Zanimljivosti
Praznici se uskoro bliže kraju, a prvo zvono u novoj školskoj godini samo što se nije oglasilo. Novi početak je često jako stresan kako za...
24.
Aug.
Zanimljivosti
4.9. te čeka vatreni ponedjeljak u City Centeru One!
03.
Mar.
Zanimljivosti
Donosimo vam kratki popis što će vam sigurno zatrebati u torbi za trening.