radnim danom 9:00 - 14:00

za narudžbe iznad 30 €

3 do 5 radnih dana

besplatno preuzimanje u trgovini

potrebno se registrirati kao pravna osoba

do 12 rata bez kamata

u roku od 14 dana

Zanimljivosti
18.10.2016.

Top 10 zanimljivosti o popularnim 'starkama'

Visoke, niske, crvene, crne, bijele – vole ih mali i veliki, a mi vam donosimo deset zanimljivih činjenica koje vjerojatno niste znali o Conversicama.

1.    Kako je sve počelo...


Prve su Conversice dizajnirane 1917. godine te se nisu puno mijenjale sve do 1949. godine. Došlo je do sitnih preinaka, no ako na tavanu pronađete neki stariji model, vidjet ćete kako se ne razlikuje previše od današnjeg modela.


2.    Svake 43 sekunde, proda se jedan model


Za vrijeme čitanja ovog članka, prodano je nekoliko modela 'starki' jer svake 43 sekunde proda se jedan model. Koji model je vama najdraži? Teško je nabrojati sve, no na svijetu postoji oko 500 Chuck Taylor modela.


3.    Zlatna medalja uz Conversice


Znate li da su 'starke' prvotno bile namijenjene za košarku? 1917. godine kada su dizajnirane, predstavljene su kao atletske tenisice te su ubrzo nakon toga postale tenisice broj 1 u svijetu košarke. U All Star tenisicama američka je reprezentacija 1936. godine osvojila i zlatnu medalju na OI.


4.    Tko je Chuck Taylor?


Chuck Taylor bio je prodavač Converse tenisica, ali i košarkaš te trener, a tenisice nose njegovo ime od 1932. godine. U šezdesetima je gotovo 90% studenata na američkim fakultetima i profesionalnih košarkaša nosilo Converse All Star.


5.    Dolazak niskih 'starki'


Conversice su prvotno dizajnirane samo kao visoki model, tek 1957. godine na tržište dolaze niski modeli. Prvi modeli u boji u prodaju su pušteni 1971. godine, a radilo se o zlatnoj, zelenoj, narančastoj, crvenoj, plavoj i svijetlo plavoj boji.


6.    Obilježile filmsku i glazbenu industriju


Ako ste ikada malo bolje pogledali scenu trčanja gradom iz filma Rocky, sigurno ste primijetili kako Silvester Stalone na nogama ima upravo Conversice. Osim Rockyja, Converse je 1989. godine bio službeni snekaer sponzor na Steel Wheels turneji Rolling Stonesa.


7.    Tko od poznatih voli Converse


Mnoge poznate osobe obožavaju Conversice, a neki od njih su bili i James Dean, David Bowie i Kurt Cobain. Danas su u njima viđeni i Miley Cyrus, Nick Jonas, Emma Watson, Dwayne Wade, Will Smith, LeBron James i mnogi drugi.


8.    Converse i Nike


Sada možda situacija na tržištu više nije ista, no 1966. godine, Converse je zauzimao 80% američkog tržišta tenisica. Zanimljiva je činjenica i da su se tenisice isključivo proizvodile u SAD-u sve do 2001. godine. Od 2003. godine, Converse je preuzeo Nike.


9.    Još malo zanimljivih brojki


Converse broji oko 160 trgovina diljem svijeta te ukupno više od 2.600 zaposlenika samo u SAD-u. Ako ste mislili da ste vi jedan od najvećih fanova, Joshua Mueller je ipak korak ispred vas. Upravo on drži Guinnessov rekord jer u svojoj kolekciji broji 1.546 pari Conversica. Impresivna kolekcija, zar ne?


10.    Koliko Conversica imate u ormaru?


Prema nekim istraživanjima, gotovo 60% Amerikanaca je barem jednom u životu posjedovalo Conversice. Zanimljivo bi bilo otkriti kakav je postotak među Hrvatima, no u komentaru ispod članka možete ostaviti svoja predviđanja. :)

Ostale ocjene

  • Stephany
    Stephany

    Imam 5 pari conversica.. visoke bjele, niske plave, niske roze, niske crne, niske bjele :)

    22.10.2016. 00:08

Slični članci

03.
Oct.
2017.
Zanimljivosti
Znate li sve o Air Maxicama? Donosimo vam top 10 zanimljivih činjenica o Air Maxicama koje vjerojatno niste znali.
13.
Apr.
2017.
Zanimljivosti
Znate li da na svijetu postoji više od milijardu bicikala? Ta je brojka duplo veća od broja automobila u svijetu pa ako još niste – vrije...
03.
Mar.
2017.
Zanimljivosti
Donosimo vam kratki popis što će vam sigurno zatrebati u torbi za trening.