Od Brseča do Tunarice s Ribafishem i Sport Visionom!
Od Brseča do Tunarice s Ribafishem i Sport Visionom!
Ecovision
04.07.2024.
Ecovision

Od Brseča do Tunarice s Ribafishem i Sport Visionom!

04.07.2024.

Ribafish otplivao je drugu od tri etape ovogodišnjeg projekta RokPoluotok – plivanje oko Istarskog poluotoka. A koje avanture mu je donijela druga etapa ispričao nam je sam nositelj projekta, Domagoj Jakopović!

 

"Savršena bonaca nas je potjerala da plivamo koji kilometar dulje i tako si olakšamo naredno plivanje. Popeli smo se tako sat i pol nakon starta u Brseču i prođenog Plominskog zaljeva na naš brod te se vratili do Plomin Luke koja će nam pružiti sidrište naredna tri dana. Nismo doduše bili svezani uz obalu nego uz stari brod spreman za reciklažu, ali nismo bili ni svjesni da će nam upravo ta pozicija pomoći da upoznamo nove ljude i nova saznanja. Naime, Plomin Luka je jaka ribarska luka u kojoj u određena doba godine ribarice dovoze hrpe srdela i druge plave ribe, a ribiči sa štapovima love strijelke – ribe koje dolaze na srdele. Jasno vam je što sam radio u trenucima odmora, a to je i rezultiralo za mene ogromnim ulovom jedne strijelke od gotovo kilogram i pol! Odmah smo je pojeli za ručak, hvala ribarima na ješki i ribičima na savjetima!

No, trebalo je krenuti za novu općinu, Labin na brdu i Rabac uz More. Kvalitetno plivanje bez većih poteškoća, vikanje da nam mašu našim prijateljima koji rade u ogromnom kompleksu hotela Valamar. I opet koristimo struju i mir da plivamo malo dulje i dalje i pristajemo u ozbiljan turistički centar. Malo mi nije sjeo dio Rapca koji pregustom gradnjom podsjeća na brazilske favele, ali je šetnica uz more i ona iznad nje apsolutno savršeno uređena. Baš zato tridesetak klinaca i klinki i nije imalo što za skupljanje, ali su u miru i tišini poslušali predavanje i jako dizali ruke. Baš smo bili ponosni. 

Nedaleko Rapca je smještena Sveta Marina, i nju smo malo obišli kako bismo si dodali bonus kilometražu i onda ostali oduševljeni ljepotom plaže i skrivenošću od ostatka svijeta. Divna djeca, gusarsko hodanje u trajanju od dobrih sat vremena dok smo pronašli jedan i sakrili drugi Geocache, smijanje i puno slikanja i zagrljaja. Tijekom noći smo preživjeli ozbiljnu oluju, ali ni sjenu onoj kakva je pogodila kontinent, držimo fige da će se sve brzo oporaviti i srediti...

A onda je trebalo plivati dalje, ali kako to obično biva, onaj koji je mjerio rutu je nešto previdio i tako je put od Svete Marine do Tunarica bio dosta veći nego na papiru. Svejedno, unatoč velikim valovima i do dva metra i vjetru od 20 čvorova, sve nam je išlo u leđa i guralo nas poput glisera. Boris je izašao malo ranije, ali ja sam isplivao preko 11.000 metara u brutalnom tempu od 1.26/100 m i unatoč brutalnim bolovima u kičmi i ramenima, ponosno kročio na brod. Doduše, digli su me, ali sam svejedno bio faca. Kasnije mi je jedan barba rekao da je toliko puhalo da nije išao dići vrše, što smatram vrhunskim komplimentom! 

Naravno, kad misliš da će biti lako, morska struja koja izlazi iz zaljeva odluči suprotno, pa sam preko sat vremena probijao kurenat i jedva skupio malenih 5.000 metara. Srećom, kao nagrada, u mirnu i skrivenu, od svijeta potpuno odsječenu Tunaricu u Raškoj općini, došlo je preko 50 klinaca, i konačno osnovnoškolci koji najbolje mogu shvatiti smisao RokOtoka, što se i obistinilo. Najljepši i najkompletniji doček, igranje i skrivanje blaga do sada. Emocionalno ispunjen, fizički potrgan, plivamo polako dalje uz Kasandrine specijalitete na brodu i nove avanture do Ližnjana kroz sljedeće dane.

Hvala Sport Visionu što na je i četvrtu godinu glavni sponzor RokOtoka i RokPoluotoka. Plivamo dalje!!!!"

 

 

Domagoj Jakopović Ribafish i Sport Vision tim

Slični članci

18.
Jul.
Ecovision
I posljednja etapa je preplivana! Saznaj više o samoj završnici ovogodišnjeg projekta RokPoluotok!
27.
Jun.
Ecovision
Otkrij avanture Ribafisha i Sport Visiona s prve otplivane etape RokPoluotoka!
17.
May.
Ecovision
Nova sportsko-edukativna avantura profesora geografije i food blogera Domagoja Jakopovića Ribafisha počinje 23. lipnja održavanjem radionica diljem istočne o...
14.
May.
Ecovision
Od 22. do 30. travnja Sport Vision uspješno je prikupio 5000 € za udrugu RokOtok za čišćenje obale i podmorja.
13.
May.
Ecovision
Brend New Balance se već neko vrijeme nalazi u jedinstvenoj sustainable misiji, koja ima cilj da do 2030. godine, korištenjem biorazgradivih...
13.
May.
Ecovision
Otkrivamo vam četiri korisna savjeta koja mogu doprinjeti smanjenju zagađenja i doprinjeti našoj viziji zdrave budućnosti. 
18.
Apr.
Ecovision
Smanjimo zagađenje i sačuvajmo prirodu zajedno! Od 22.04. do 30.04. pridonesi akciji čišćenja obale i podmorja!
25.
Mar.
Ecovision
Donacija koja budi nadu! Kupnjom u Sport Vision trgovini pomozi Crvenim Nosovima u humanitarnoj inicijativi!!      
26.
Sep.
Ecovision
Nastavljamo sa projektom "Vizija zdrave budućnosti" koji potiče razvoj mladih! 
08.
Aug.
Ecovision
U sklopu regionalnog Eco Vision projekta završena je treća i posljednja plivačka faza projekta RokOtok.