AKO NE SADA, KADA? SUSTAINABLE PRIČA BRENDA NEW BALANCE!
AKO NE SADA, KADA? SUSTAINABLE PRIČA BRENDA NEW BALANCE!
Ecovision
13.05.2024.
Ecovision

AKO NE SADA, KADA? SUSTAINABLE PRIČA BRENDA NEW BALANCE!

13.05.2024.

Brend New Balance se već neko vrijeme nalazi u jedinstvenoj sustainable misiji, koja ima cilj da do 2030. godine, korištenjem biorazgradivih materijala u dizajnu proizvoda i prelaskom na obnovljive izvore električne energije, doprinese zaštiti i očuvanju životne sredine.  

Reciklirani poliester i perforirana koža su, prema mišljenju stručnjaka brenda, dva najveća pokretača klimatskih uticaja. Perforirana koža zato što smanjuje utjecaj na životnu sredinu, a osobito na kompletan lanac prehrane, dok reciklirani poliester doprinosi redukciji korištenja fosilnih goriva.

Tome treba pridodati i ciljeve brenda da do 2025. koristi 100% obnovljive električne energije unutar svojih pogona i poslovnih prostorija, da iz proizvodnje potpuno eliminira korištenje štetnih kemikalija, količinu smeća na tvorničkim odlagalištima svede na nulu i smanjenje ugljičnog dioksida za čak 30%.

KAKO JE POČELA NEW BALANCE SUSTAINABLE PRIČA?

Kvaliteta je dio podrijetla brenda New Balance. Vođeni inovacijama i potrebom da neprestano uče, njegovi dizajneri nastojali su svietu ponuditi kvalitetan i, prije svega, dugotrajan dizajn svih proizvoda.

S vremenom je portfolio brenda bio bogatiji modelima izrađenim od perforiranih materijala, sa sve većim fokusom na biorazgradivost i reciklažu. Tako je započela suradnja s tvrtkom The Renewal Workshop, koja ima za cilj povećanje proizvodnje broja modela koji će biti pogodni za restauraciju i reciklažu jednom kada im prođe “rok trajanja”.

 

GREEN LEAF (ZELENI LIST) KAO OZNAKA NEW BALANCE SUSTAINABLE PROIZVODA

New Balance Green Leaf standard postavljen je kako bi se u proizvodnji New Balance garderobe koristili isključivo perforirani materijali, što znači da sadrže najmanje 50% recikliranog ili organskog sastava.

Uvođenjem tog standarda u proizvodnji, kupcima se olakšava potraga za eco-friendly proizvodima. Voditelji brenda žele da njihovi kupci budu ponosni zbog toga što su odabrali New Balance, ne samo kada govorimo o dizajnu i kvaliteti proizvoda, već i zbog materijala koji su korišteni u njihovoj izradi.

Cilj je jednostavan i jasan – stvaranje kvalitetnih proizvoda koji će biti u potpunoj harmoniji i ljubavi sa prirodom!

MATERIJALI KOJI PODRŽAVAJU SUSTAINABLE PRIČU

Materijali mogu biti eco-friendly na osnovu svojih fizičkih karakteristika (npr. reciklirani poliester) ili na osnovu iskustava koja su stečena korištenjem sustainable izvora (kao što je to slučaj sa Better Cotton-om).

Korištenje eco-friendly materijala i vlakana jedan je od najboljih načina da se priča o zaštiti životne sredine uspješno provede. Zbog toga je fokus u proizvodnji New Balance modela usmjeren na tri tipa materijala – poliesterkožu i pamuk – i za njih je pronađena adekvatna, ekološki prihvatljiva zamjena. Prema riječima voditelja brenda, do 2025. koža i pamuk biti će zamijenjeni njihovim preforiranim verzijama, dok će 50% poliestera biti reciklirano.

Reciklirani poliester

Poliester je jedan od najčešće korištenih materijala, zbog toga što je nevjerovatno fleksibilan i prilagodljiv. Međutim, poliester nastaje korištenjem fosilnih goriva i zahtijeva veoma detaljnu i invazivnu obradu kako bi se koristio na tenisicama i garderobi.

Reciklirani poliester izrađuje se od recikliranog plastičnog otpada. Njegovim korištenjem smanjuje se upotreba fosilnih goriva, on zahtijeva manju količinu vode i energije, i prerađivanje plastičnog otpada koji bi se u suprotnom zadržavao na zemlji ili u vodi.

Perforirana koža

Koža je materijal koji je besprijekoran za modeliranje, kvalitetan je, pruža nevjerovatnu udobnost... Ali, korištenje prirodne kože za obradu i izradu obuće i odjeće, direktno utječe na kompletan lanac prehrane, a samim time i na životnu sredinu.

Zbog toga je eco-friendly cilj brenda New Balance da do 2025. godine potpuno prijeđe na perforiranu kožu i njoj adekvatne, biorazgradive alternative.

Perforirani pamuk

Pamuk je materijal koji se koristi višetisuća godina. Njegova obrada zahtijeva upotrebu velike količine vode i kemikalija. Zbog toga New Balance u izradi garderobe koristi perforirani pamuk, koji može biti tzv. Better Cotton, reciklirani ili organski pamuk.

Ovo je samo dio eco-friendly materijala koji se koriste u izradi New Balance proizvoda!

AKO NE SADA, KADA?

New Balance sustainable priča već bere svoje plodove širom svijeta.

U Japanu, New Balance u svojim trgovinama nudi mogućnost popravka tenisica. Na godišnjoj razini, modelari brenda poprave između 3.500-4.000 pari tenisica. Cilj je da se u narednom periodu taj program proširi na globalnoj razini.

Brend je započeo suradnju sa The Renewal Workshop, vodećim davateljem usluga kružnih rješenja za izradu obuće i garderobe, kojim je ušao u priču izrade garderobe od materijala koji se mogu reciklirati i ponovo koristiti. Cilj je da se time smanji otpad i obnavljaju zalihe, što će ovu planetu učiniti mnogo boljim mjestom za život.

Veliki broj New Balance trgovina u Americi donira tenisice koje nisu previše oštećene nošenjem, lokalnoj organizaciji Soles4Soles, koja pomaže dijeci bez krova nad glavom. Na taj način brend daje dvostruki doprinos kako lokalnoj, tako i globalnoj zajednici.

New Balance je svim srcem podržao i naš projekt EcoVision, pa se modeli izrađeni od recikliranih materijala već sada mogu pronaći u našoj ponudi.

Kompletnu EcoVision ponudu poznatih brendova možete pronaći u našim trgovinama ili pogledati i naručiti online.

 

 

Sport Vision tim

Slični članci

18.
Jul.
Ecovision
I posljednja etapa je preplivana! Saznaj više o samoj završnici ovogodišnjeg projekta RokPoluotok!
04.
Jul.
Ecovision
Pogledajte kako je prošla druga od tri etape ovogodišnjeg projekta RokPoluotok!
27.
Jun.
Ecovision
Otkrij avanture Ribafisha i Sport Visiona s prve otplivane etape RokPoluotoka!
17.
May.
Ecovision
Nova sportsko-edukativna avantura profesora geografije i food blogera Domagoja Jakopovića Ribafisha počinje 23. lipnja održavanjem radionica diljem istočne o...
14.
May.
Ecovision
Od 22. do 30. travnja Sport Vision uspješno je prikupio 5000 € za udrugu RokOtok za čišćenje obale i podmorja.
13.
May.
Ecovision
Otkrivamo vam četiri korisna savjeta koja mogu doprinjeti smanjenju zagađenja i doprinjeti našoj viziji zdrave budućnosti. 
18.
Apr.
Ecovision
Smanjimo zagađenje i sačuvajmo prirodu zajedno! Od 22.04. do 30.04. pridonesi akciji čišćenja obale i podmorja!
25.
Mar.
Ecovision
Donacija koja budi nadu! Kupnjom u Sport Vision trgovini pomozi Crvenim Nosovima u humanitarnoj inicijativi!!      
26.
Sep.
Ecovision
Nastavljamo sa projektom "Vizija zdrave budućnosti" koji potiče razvoj mladih! 
08.
Aug.
Ecovision
U sklopu regionalnog Eco Vision projekta završena je treća i posljednja plivačka faza projekta RokOtok.