Pretraži stranicu
JUTRO, PODNE ILI VEČER – KOJE VRIJEME JE NAJBOLJE ZA TRČANJE?
JUTRO, PODNE ILI VEČER – KOJE VRIJEME JE NAJBOLJE ZA TRČANJE?
Trčanje
16.10.2023.
Trčanje

JUTRO, PODNE ILI VEČER – KOJE VRIJEME JE NAJBOLJE ZA TRČANJE?

16.10.2023.

Kada je najbolje vrijeme za trčanje? Da li je bolje trčati ujutro ili navečer? Šta je sa ostalim dijelovima dana? Neki trkači biraju vrijeme za aktivnost na osnovu svoje dnevne rutine koju ne vole ili ne mogu mijenjati. Druge, ipak, zanimaju zdravstvene prednosti trčanja u određeno doba dana. Iako su ukusi različiti, skoro svaki trkač ima svoj savršeno vrijeme i razloge zbog čega je baš to vrijeme najbolje za trčanje.

U nastavku teksta razmatramo prednosti i mane trčanja ujutro, tokom dana i navečer – koje doba donosi najveće prednosti. Za sve ljubitelje trčanja, ovo je pitanje o kojem se često raspravlja. Da bismo došli do odgovora i pomogli vam da pronađete savršeno vrijeme za svoje trkačke aktivnosti, istražili smo prednosti i mane trčanja ujutro, tokom dana i navečer.

TRČANJE UJUTRO: Energetski početak dana

Jutarnje trčanje ima niz prednosti. Trkači koji preferiraju ovu opciju ističu da im jutarnja fizička aktivnost pruža energetski podsticaj za cijeli dan, dok onima kojima nedostaje motivacija, trčanje ujutro može pomoći u formiranju zdrave rutine. Ako pokušavate da smršavite, trčanje početkom dana podstiče organizam da troši zalihe masnoće. Prednosti uključuju i povećanu koncentraciju tokom sati provedenih u učenju ili na poslu, snižavanje krvnog pritiska i bolji obrazac spavanja. Dodatna prednost je veći sadržaj kisika u jutarnjem zraku koji olakšava disanje. Međutim, ukoliko se odlučite za jutarnje trčanje kada vaši mišići nisu dovoljno spremni, možete iskusiti osjećaj ukočenosti i napetosti koji se javlja odmah nakon buđenja. Ova mana jutarnjeg trčanja podrazumijeva nedostatak kontrole i koordinacije pokreta. Zbog toga, ukoliko se odlučite za jutarnji trening, prethodno se dobro naspavajte i posvetite dovoljno vremena zagrijavanju kako biste izbjegli ove nelagodnosti.

TRČANJE TOKOM DANA: Borba protiv poslijepodnevnog umora

Ako želite izbjeći poslijepodnevni pad energije, trčanje tokom dana može biti najbolja opcija. Tokom ovog perioda tijelo je obično budnije i vi imate više energije nakon obroka. Sredina dana pruža najbolje uvjete za visoko-intenzivno trčanje i može poboljšati vašu produktivnost. Samo pola sata umjerene fizičke aktivnosti može otkloniti kognitivni umor. Međutim, važno je pričekati odgovarajuće vrijeme nakon obroka kako biste izbjegli gastrointestinalne probleme tokom trčanja. U zavisnosti od toga koliko je teška i bogata vaša ishrana, da biste izbjegli probleme sa žarenjem, prije nego što krenete trčati, napravite pauzu od 30 minuta nakon lagane užine, a ukoliko ste ručali obilan obrok, sačekajte 1,5 do 2 sata. Ukoliko imate dovoljno energije prije ručka – obavite trening tada ako vam trčanje poslije jela ne odgovara.

TRČANJE NAVEČER: Relaksacija i miran san

Za one koji nemaju vremena tokom dana, večernje trčanje može biti idealno. Ovo je vrijeme kada se možete osloboditi stresa i opustiti nakon napornog radnog dana. Večernji jogging također može pomoći da se bolje naspavate, pod uvjetom da završite trening najmanje dva sata prije spavanja. Iako se ranije vjerovalo da vježbanje navečer može narušiti san, nedavna istraživanja su pokazala suprotno. Također, manje su šanse da ćete se ozlijediti, jer su nakon raznih aktivnosti u toku dana vaši mišići navečer relativno zagrijani.

Idealno vrijeme za trčanje razlikuje se kod žena i muškaraca?

Neka istraživanja pokazuju da se savršeno doba dana za trčanje može razlikovati kod žena i muškaraca. Na osnovu rezultata, žene kojima je cilj smanjivanje masnoće oko struka i krvnog tlaka preporučeno je vježbanje ujutro, dok bi one koje žele ojačati mišiće i popraviti raspoloženje preporučeno je da treniraju navečer. Na muškarce ipak manje utječe doba dana kada će vježbati, ali se pokazalo da je večer idealno vreme za trčanje ukoliko žele poboljšati zdravlje srca, metabolizam i da postignu emocionalno blagostanje.

Pronalaženje savršenog vremena za vas

Nema univerzalnog odgovora na pitanje koje je najbolje vrijeme za jogging, jer to zavisi od vaših individualnih ciljeva, rasporeda i mogućnosti. Ako samo želite održati svoju razinu kondicije, uz pravilno zagrijavanje možete trčati u bilo koje doba dana. Uzmite u obzir svoje ciljeve, dnevni raspored, obrasce spavanja i osobne preferencije kako biste odabrali vrijeme koje vam najviše odgovara. Važno je pronaći vrijeme koje će vam omogućiti da uživate u trčanju i postignete svoje ciljeve. Bez obzira na to kada odlučite trčati, važno je da se osjećate dobro i uživate u svakom koraku, zato navucite tajice i funkcionalnu majicu, uskočite u omiljene tenisice za trčanje i ravno na stazu.

Slični članci

29.
Feb.
Trčanje
Otkrivamo koje su to inovacije i prednosti ovih tenisica u odnosu na prethodne i zbog čega ćete ih zavoljeti već na prvi korak.
28.
Oct.
Trčanje
Odlučili ste intenzivnije se baviti trčanjem, ušli ste u trgovinu, no pronašli ste se pred velikim izazovom – prepunim zidom tenisica za ...
27.
Oct.
Trčanje
Započnite s laganijim treninzima kako bi vam se tijelo prilagodilo na niske temperature, nikako ne birajte pamuk za trčanje i obavezno pijte puno tekući...
28.
Sep.
Trčanje
Što kada temeprature padnu, a vrijeme više nije tako pogodno za trening na otvorenom? Jedno je sigurno – treninzi ne staju!
30.
Mar.
Trčanje
adidas predstavlja revolucionarnu inovaciju materijala: Light BOOST, što rezultira 30% lakšim BOOST materijalom u usporedbi s prethodnim Ultraboos...
15.
Feb.
Trčanje
Donosimo vam adidasov vodič za kupnju tenisica za trčanje.