Pretraži stranicu
Trčanje zimi - savjeti i preporuke
Trčanje zimi - savjeti i preporuke
Trčanje
27.10.2023.
Trčanje

Trčanje zimi - savjeti i preporuke

27.10.2023.

Započnite s laganijim treninzima kako bi vam se tijelo prilagodilo na niske temperature, nikako ne birajte pamuk za trčanje i obavezno pijte puno tekućine.

Trčanje je aktivnost koja u našim tijelima budi poseban hormon – endorfin, hormon sreće. A ono što vas čini sretnim, svakako je potrebno prakticirati češće. Nakon treninga osjećat ćete se bolje, zadovoljnije i lakše ćete spavati.

Neki stručnjaci čak preporučuju trčanje zimi jer na taj način jačate svoj imunitet, no uz to nikako ne zaboravite na adekvatnu odjeću i obuću. Osim toga, trčanjem zimi gubite više kalorija jer tijelo troši više energije kako bi regulirao temperaturu tijela. Sreća, jačanje imuniteta i veći gubitak kalorija – vrijeme je da već danas krenete s treningom!

Dobro se pripremite i – krenite!

Ako tek krećete s trčanjem na nižim temperaturama, prvih nekoliko dana odradite kraće treninge jer tijelu je potrebno prilagoditi se na niže temperature. Po cijele dane boravimo u zatvorenim i ugrijanim prostorima te tijelo može doživjeti određeni šok izlaskom i fizičkim naporom na nižim temperaturama. Postupno prilagođavajte tijelo na hladno vrijeme.

Svima je veoma poznato da je potrebno piti puno tekućine kako bi organizam normalno funkcionirao. Točnu brojku teško je odrediti jer ona ovisi od osobe do osobe, no stručnjaci preporučaju oko 3l za muškarce te nešto više od 2l za žene. No, zimi ljudi često zaborave piti vodu, a prilikom treninga i trčanja to je veoma bitno. Cijeli dan udišemo suhi zrak u zatvorenim prostorijama, a prilikom trčanja tijelo se dodatno oznoji zbog toplije odjeće te se gubi više tekućine. Upravo zbog toga, potrebno je piti dovoljno tekućine.

Zimsko trčanje posebno zahtjeva kvalitetnu odjeću i obuću kako ne bi došlo do ozeblina ili prehlade. Veoma je važno slojeviti se odjenuti, pogotovo kada su temperature u minusu. Vanjski sloj odjeće trebao bi biti vodonepropusan, no najvažnije je da odjeća ''diše''. Za trčanje se ne preporuča pamuk jer ćete se u takvoj odjeći dodatno oznojiti te se dodatno izložiti prehladi. Osim toga, odmah nakon treninga potrebno je presvući se kako se oznojena odjeća ne bi sušila na vama, a vi ''zaradili'' prehladu.

Kako bi lice zaštitili od hladnog zraka, odaberite laganije šalove koji se mogu brzo osušiti, za ruke odaberite tanje rukavice, a prilikom jako niskih temperatura, dobar odabir je i kapa koja prekriva i štiti veću površina lica, osim očiju i usta.

Što se tiče tenisica, Nike je u svojoj novoj kolekciji dizajnirao model tenisica koji se odlično snalazi prilikom nižih temperatura. DWR premaz trajan je i odbija vodu uz vodootpornan sloj te će vaša stopala čitave zime čuvati na suhom. Nike Zoom Air pruža udoban korak, a guma na potplatu pruža odličnu trakciju na mokroj podlozi.

Slični članci

29.
Feb.
Trčanje
Otkrivamo koje su to inovacije i prednosti ovih tenisica u odnosu na prethodne i zbog čega ćete ih zavoljeti već na prvi korak.
28.
Oct.
Trčanje
Odlučili ste intenzivnije se baviti trčanjem, ušli ste u trgovinu, no pronašli ste se pred velikim izazovom – prepunim zidom tenisica za ...
16.
Oct.
Trčanje
Kada je najbolje vrijeme za trčanje? Da li je bolje trčati ujutro ili navečer?
28.
Sep.
Trčanje
Što kada temeprature padnu, a vrijeme više nije tako pogodno za trening na otvorenom? Jedno je sigurno – treninzi ne staju!
30.
Mar.
Trčanje
adidas predstavlja revolucionarnu inovaciju materijala: Light BOOST, što rezultira 30% lakšim BOOST materijalom u usporedbi s prethodnim Ultraboos...
15.
Feb.
Trčanje
Donosimo vam adidasov vodič za kupnju tenisica za trčanje.