Pretraži stranicu
SUPERGIRL WORKOUT – LANA PETRANOVIĆ HRVATSKA KLIZAČICA U PARU!
SUPERGIRL WORKOUT – LANA PETRANOVIĆ HRVATSKA KLIZAČICA U PARU!
Lifestyle
19.06.2023.
Lifestyle

SUPERGIRL WORKOUT – LANA PETRANOVIĆ HRVATSKA KLIZAČICA U PARU!

19.06.2023.

Zovem se Lana Petranović i predstavljam klizački klub Medo, a na Europskim i svjetskim natjecanjima sam predstavljala Hrvatsku tj. Hrvatski klizački savez jer sam bila član reprezentacije. Ovaj sport sam odabrala zbog ljubavi prema umjetnosti i izražavanju, a klizanje mi je omogućilo da stvorim vizualno atraktivne i emocionalno nadahnjujuće programe koji prenose poruku ili priču.

Ljubav prema klizanju se rodila na školi klizanja na klizalištu Velesajam u organizaciji vrtića kojeg sam pohađala. Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam rekla teti u vrtiću da se želim baviti klizanjem cijeli život, 17 godina nakon, stvarno sam i ispunila svoju želju jer je klizanje još uvijek veliki dio mog života.

Lana je u Sport Vision trgovini pronašla Nike Court Vision Alta Leather tenisice košarkaške autentičnosti koje joj pružaju svu potrebnu potporu i udobnost tijekom treninga na ledu. Jednostavna, a opet elegantna majica s kapuljačom i hlače iz nove Lussari kolekcije osigurati će joj udobnost tijekom razgibavanja i treninga.

Svojim najvećim sportskim uspjehom do sada smatram povijesno 8. mjesto na Europskom prvenstvu u Minsku 2019.godine. Ući u top 10 sportskih parova Europe, predstavljajući jednu “malu” Hrvatsku na tako elitnom seniorskom prvenstvu, bilo mi je natjecanje kojeg ću pamtiti do kraja života. Također sam izborila nastup u finalu na 4 Europska prvenstva, 5 Svjetska prvenstva te nastup na Olimpijskim igrama mladih. 

U umjetničkom klizanju, klizači se mogu suočiti s različitim problemima i izazovima. Par izazova s kojima sam se  susrela su slijedeći:

Ozljede: Povrede kao što su uganuća, prijelomi, istegnuća mišića ili ozljede koljena mogu biti česte u umjetničkom klizanju. Oporavak od ozljeda može zahtijevati vrijeme i naporni rad kako bi se ponovno uspostavila snaga i spretnost. Prošla sam kroz 5 teških operacija (3 puta koljeno, 1 rame i 1 devijacija septuma)  zbog kojih smatram disciplinu sportskih parova jednom od težih disciplina u sportskom svijetu.

Mentalni pritisak: Vrlo često sam se suočavala s velikim mentalnim pritiskom. Natjecanja, nastupi i očekivanja javnosti mogu stvoriti stres i anksioznost.

Balansiranje između treninga i fakulteta: Pohađanje fakulteta te školske obaveze mogu biti izazovne zbog zahtjevnog rasporeda treninga i putovanja na natjecanja.

Odvojenost od obitelji i prijatelja: S obzirom da sam zadnjih 7 godina provela trenirajući u Americi i Rusiji, propustila sam puno važnih trenutaka sa svojom obitelji i prijateljima. Podrška obitelji i prijatelja mi je izuzetno važna, ali nije isto imati ju tisuću kilometara daleko i svega par metara daleko.

Nedostatak infrastrukture: U Hrvatskoj ima trenutno samo 2 klizališta (Sisak i Velesajam) gdje treniraju i hokejaši, brzo klizači, curling te umjetničko i sinhronizirano klizanje.

Što se tiče pozitivnih aspekata umjetničkog klizanja, definitivno bih nabrojala;

Samopouzdanje i samopoštovanje: Prevladavanje izazova, poboljšanje vještina i dobri rezultati na natjecanjima mogu pozitivno utjecati na samopoštovanje i samouvjerenost klizača.

Socijalizacija: kroz brojna međunarodna natjecanja i s obzirom da sam zadnjih 6 godina provela trenirajući u Rusiji, stekla sam brojna prijateljstva za cijeli  život i na tome sam beskrajno zahvalna.

Preporučila bih ljudima da se bave umjetničkim klizanjem iz nekoliko razloga:

Kreativnost i izražavanje: Kroz koreografiju, muzikalnost i interpretaciju glazbe, klizači mogu prenijeti emocije, priče i vlastiti izražaj na ledu.

Fizička kondicija i zdravlje: Redovito klizanje poboljšava kardiovaskularnu izdržljivost, jača mišiće, poboljšava ravnotežu i fleksibilnost.

Moja poruka mladima:

Vjerujte u sebe i slijedite svoje srce

Poručujem mladima da vjeruju u svoje snove, talente i sposobnosti. Neka znaju da su sposobni ostvariti svoje ciljeve ako ulože trud i vjeruju u sebe. Bitno je potaknuti mlade da slijede svoju strast i rade ono što ih ispunjava. Neka znaju da je važno raditi ono što vole i pronaći smisao u onome što rade.

Što se tiče mojih planova za budućnost, planiram završiti MBA studij Managementa ove godine te otići klizati na kruzer. U daljnjoj budućnosti  se definitivno vidim u klizanju kao trener ili sudac u slobodno vrijeme, ali bih svakako htjela iskoristiti svoju diplomu te raditi kao sportski menađer i ostati povezana sa sportom jer je na kraju dana umjetničko klizanje moja ljubav i voljela bih kroz svoj život prenijeti drugima moju ljubav prema sportu/umjetničkom klizanju.

Prati svakodnevne aktivnosti Lane Petranović i Klizački KLUB MEDO na Facebooku i Instagramu.

Sve što vam je potrebno za trening pogledajte u našim trgovinama ili na web shopu!

___

Cilj projekta Supergirl workout X Woman in Adria je podržati spolnu ravnopravnost i mlade djevojke upoznati sa sportom koji nije toliko zastupljen. U sportu nerijetko dominiraju muškarci, a žene – sportašice su u vrlo malom postotku zastupljene u medijima i vidljivosti na javnoj sceni. Na vodećim pozicijama u sportu uglavnom se nalaze muškarci, a u vodećim strukturama žena gotovo da i nema, što je ujedno i glavni razlog pokretanja projekta.  

Slični članci

06.
Nov.
Lifestyle
Ljubav prema hrvanju rodila se u osnovnoj školi kada sam u 5. razredu otišla na prvi trening, sve se dogodilo jako spontano
09.
Oct.
Lifestyle
Tenis je težak sport pun uspona i padova. Elenu je naučio da se u životu moramo veseliti svakom uspjehu ali kada doživimo neuspjeh, čvrsto ostati na nog...
08.
Sep.
Lifestyle
Barbara je Judo počela trenirati kada je krenula u osnovnu školu, u prvom razredu. Tada su u njenu školu došli treneri Vladimir i Slavko...
07.
Aug.
Lifestyle
Nika svojim najvećim sportskim uspjehom smatram samu priliku da igra za košarkaški klub Uconn. To je jedan od najuspješnijih koledža u A...
10.
Jul.
Lifestyle
Christina kao svoj najveći uspjeh smatra osvajanje zlatne medalje na Svjetskom kupu 2020. godine te ulazak u dva pojedinačna finala na Europskom prvenst...
06.
Dec.
Lifestyle
Klizanje je predivan spoj sporta i umjetnosti. 
16.
Nov.
Lifestyle
U mojem sportu su dio najčešće problematike predrasude prema ženama, s čime se i sama svakodnevno susrećem.
12.
Oct.
Lifestyle
Mislim da ovaj sport testira tvoju upornost, gradi disciplinu i uči te boljoj organizaciji.