Pretraži stranicu
KAKO BITI SPARTANSKI SPREMAN: PRIPREMA ZA SPARTAN RACE, NAJTEŽU TRKU SA PREPREKAMA
KAKO BITI SPARTANSKI SPREMAN: PRIPREMA ZA SPARTAN RACE, NAJTEŽU TRKU SA PREPREKAMA
Magazin
19.12.2023.
Magazin

KAKO BITI SPARTANSKI SPREMAN: PRIPREMA ZA SPARTAN RACE, NAJTEŽU TRKU SA PREPREKAMA

19.12.2023.

Trke s preprekama, poznate i kao OCR trke (trke s preprekama), su terenske utrke gdje, osim pretrčanih kilometara, morate savladati različite prepreke duž staze. Prepreke uključuju preskakanje zidova, greda, različite prolaze, penjanje, nošenje tereta, prelaženje ravnotežnih greda, penjanje uz uže i mnoge druge. Posebna draž pripreme za ovakve utrke leži u tome što nikada ne možete biti potpuno spremni jer ne znate točno što vas čeka. Svaka utrka je drugačija, različita duljina staze, podloga, uspon, broj prepreka i vrsta prepreka. Čak i ako sudjelujete više puta na istoj utrci, ona će biti različita kako bi zadržala draž i iznenađenje za trkače.

Jedna od najtežih svjetskih utrka s preprekama je Spartan Race, osnovan 2007. godine od strane Amerikanca po imenu Joe de Sena. Njegov glavni motiv je izvući maksimum iz trkača, dovesti tijelo i um do trenutka odustajanja. Ulazak u cilj nakon izazovne borbe sam sa sobom smatra se velikom pobjedom, neovisno o plasmanu.

Neki od najtežih izazova na Spartan Race utrkama uključuju različite viseće prepreke koje su izazovne za podlaktice i ruke. Veliki broj prepreka uključuje nošenje tereta poput teških lanaca, kamena, vreća pune pijeska, vreća punjenih pijeskom, betonskih kugli i slično. Za ovakvu utrku, osim trčanja, potrebna je i snaga. Često postavljano pitanje je kako se pripremiti za ovakvu vrstu utrke?

Kao sudionica Svjetskog prvenstva Spartan Race održanog u Grčkoj, točnije u drevnoj Sparti, podijelit ću s vama nekoliko ključnih stavki koje su mi pomogle uspješno završiti utrku na 12. mjestu. Svjetsko prvenstvo trajalo je 3 dana i sastojalo se od 3 utrke. Prvi dan 8,5 km s 20 prepreka, drugi dan 13 km s 30 prepreka, i posljednji dan 27 km s 40 prepreka. Osim same snage i trčanja, izdržljivost tijela i brz oporavak između utrka ključni su za ovaj izazov.

Priprema tijela za ovakav izazov nije moguća u kratkom roku, već je to plan treninga koji je trajao više od 6 mjeseci, uzimajući u obzir da sam već bila u dobroj formi i dugogodišnji rekreativni sportaš. Program se sastojao od 3 treninga snage i 2 do 3 treninga trčanja tjedno. Na treninzima snage važno je posebno obratiti pažnju na jačanje podlaktica, ramena, kao i nogu, naravno. Razne varijacije nošenja tereta, trčanja s teretom i vješanja na šipkama bile su sastavni dio priprema. Što se tiče trčanja, jedan trening bio je posvećen duljinskoj izdržljivosti, dok je drugi bio usmjeren na razvijanje brzine, odnosno intervalno trčanje.

Osim treninga, izuzetno važni čimbenici su prehrana, oporavak i oprema. Prehrana vam omogućuje brzu nadoknadu potrošenih resursa i pruža vašem tijelu priliku za postizanje maksimuma. S lošom prehranom, otpornost tijela na napore značajno opada, a oporavak postaje sporiji. Za uspješan oporavak, osim pravilne prehrane, ključni su i dobar san te dani odmora posvećeni istezanjima, masažama ili dužim šetnjama koje blagotvorno djeluju na svakoga.

Kada poštujemo sve ove čimbenike, ono što značajno utječe na vaše iskustvo tijekom utrka je kvalitetna oprema. Ako nosite loše tenisice ili opremu, sve će vam biti znatno teže. Ako se oprema sporo suši ili nije prilagođena tijelu, može vam biti hladno, što dovodi do slabosti i ponekad grčeva. Loše tenisice predstavljaju rizik od ozljeda, bolova u stopalima, zglobovima, proklizavanja i drugih neugodnosti. Oprema koju sam koristila uključivala je sintetičke majice, biciklističke hlače, a za tenisice sam odabrala Nike Pegasus Trail jer su se pokazale iznimno kvalitetnima na mnogim utrkama.

Nemojte zaboraviti da je sve ovo rekreacijski sport za većinu, te da biste trebali uživati i zabavljati se dok pomičete vlastite granice. Svaka osoba ima svoje razloge za izazivanje sebe na ovakav način, a ovakve utrke pružaju priliku za male pobjede koje imaju veliko značenje. Upravo je u tome čarolija OCR i Spartan utrka.

Budite oprezni, pametni, trenirajte jako i uživajte u izazovima!

 

Tekst pisala: Anica Radosavljević @anicateretanica

 

Slični članci

28.
Mar.
Novosti
Svaki drugi ponedjeljak u mjesecu u partnerskim trgovinama od 18:00h do 20:00h čeka te jedinstvena ponuda!
27.
Mar.
Novosti
S proljetnim danima stiže potreba za novim sportskim aktivnostima i za novom sportskom opremom, a Sport Vision je osigurao da prođeš što p...
26.
Mar.
Novosti
Jedna od tema o kojima se najviše raspravlja u fitness industriji je kardio i gubitak masnoće. Ono što ljude najviše zanima je da li je ...
25.
Mar.
Novosti
Donacija koja budi nadu! Kupnjom u Sport Vision trgovini pomozi Crvenim Nosovima u humanitarnoj inicijativi!!      
19.
Mar.
13.
Mar.
Novosti
Nešto “novo i uživo” 18. ožujka u Zagrebu!
12.
Mar.
Novosti
Sport Vision pripremio je vrhunsku tjednu akciju uz Sport&Bonus loyalty karticu!
06.
Mar.
Novosti
SPORT&BONUS je loyalty program koji pruža različite pogodnosti kupcima!
29.
Feb.
Trčanje
Otkrivamo koje su to inovacije i prednosti ovih tenisica u odnosu na prethodne i zbog čega ćete ih zavoljeti već na prvi korak.
28.
Feb.
Novosti
Neka svaka žena ovih dana ima izgovor za otići u shopping!