Pretraži stranicu
ŠEST RAZLOGA ZBOG KOJIH OSJEĆATE UMOR
Magazin
01.10.2021.
Magazin

ŠEST RAZLOGA ZBOG KOJIH OSJEĆATE UMOR

01.10.2021.

Osjećate se umorno, bezvoljno, nemate dovoljno energije za sve dnevne aktivnosti? Umor može biti alarm za anemiju, hormonski disbalans ili neki drugi medicinski problem. Međutim, najčešće je posljedica nezdravih navika koje se lako mogu ispraviti.

Umor sputava. Kupili ste nove tenisice za trčanje, ali odgađate odlazak na stazu? Nabavili ste ruksak za planinarenje, ali vikende najradije provodite na kauču? Uhvatite se u koštac s umorom, ne dozvolite mu da kvari vaše planove!

Evo nekoliko najčešćih razloga zbog kojih možete osjećati konstantan umor, kao i korisni savjeti kako da povratite životnu energiju.

UMORNI STE JER NEMATE STALNI RITAM SPAVANJA

Kada smo umorni, prvo pomislimo da smo neispavani. U tome ima istine, ali nam svakako nije potrebno previše sna da bismo se odmorili.

Ako smo stalno neispavani, češće posežemo za hranom, pogotovo za šećerima, kofeinom i slatkim napicima, koji samo trenutno podižu energiju. Tako upadamo u zamku i postoji mogućnost da nam se odjednom nagomilaju neželjeni kilogrami.

Zdravom odraslom čovjeku potrebno je između sedam i devet sati kontinuiranog sna.

Dobar san donosi brzu obnovu organizma, brži metabolizam, bolje raspoloženje i vedrinu. Međutim, nije samo broj sati sna dovoljan kako bismo se odmorili. Važno je da odlazimo na spavanje u slično vrijeme i da to bude prije ponoći. Stručnjaci napominju da se tada naš organizam najbolje regenerira i puni životnom energijom koja direktno utječe na kvalitetu života.

Zato spavajte redovno, dovoljno dugo i dozvolite vašem tijelu da se odmori, a to će vam se svakako višestruko vratiti. Napravite plan spavanja. U početku će svakako biti teško dok se organizam ne navikne i ne ustali. Dajte svom tijelu vremena i budite strpljivi – prilagođavanje može  potraje i do dva tjedna.

UMORNI STE JER SE NE HRANITE ISPRAVNO

Ne jedete redovno? Trpite glad zbog manjka vremena, previše posla i konzumirate samo kavu u prijepodnevnim satima? Pokušavate da ublažite glad čokoladicom, gaziranim napitkom ili nekom grickalicom? Vjerovali ili ne, takve navike strašno iscrpljuju vaš organizam. U tijelu nam se brzinom svjetlosti podiže nivo šećera, gušterača luči inzulin u velikim količinama i nakon kratkog vremena, ponovo se vraća osjećaj bezvoljnosti i potreba da se ponovo “dopunimo“ novom energijom.

Jednostavni ugljikohidrati su prazne kalorije. One trenutno utječu na hormon sreće i osjećaj naleta energije, ali vrlo brzo sve nestaje, a umor se vraća udvostručen. Zbog toga morate jesti redovito.

Imajte uvijek pri ruci zdrave grickalice kao što su orašasti plodovi, svježe voće ili na trakice isjeckana mrkva, korabu i jabuka. Takva užina će vas zasititi i obnoviti vašu energiju. Osjetit ćete sitost koja dolazi na duže staze.

Ne pretjerujte ni s kavama, koje također samo trenutno donose nalet adrenalina i neophodne energije.

Istraživanja su pokazala da i banane ili mahunarke također utječu na našu pospanost, pa se njihova konzumacija preporučuje u poslijepodnevnim satima.

Napravite plan prehrane. Pripremajte užinu kod kuće i nosite je sa sobom. Ne posežite za instant energijom!

OSJEĆATE UMOR JER NE UNOSITE DOVOLJNO VODE

Svakodnevne glavobolje, umor i tromost često su posljedica nedovoljnog unosa tekućine. Bez dovoljne količine vode, nemoguće je provesti sve dnevne ciljeve glatko i bez prepreka. Voda je najbolji energetski pogon za naše tijelo. Treba je piti u manjim gutljajima, postepeno i tijekom cijeloga dana. Ako naše tijelo ne dobije u dovoljnu količinu vode, metabolizam se usporava i mi postajemo usporeni, tromi i umorni.

Zbog toga pijte vodu, jedite namirnice koje su bogate vodom, pogotovo tijekom toplijih dana. Nabavite praktične bočice za vodu koje možete svugdje i uvijek dopuniti. Vrlo brzo ćete shvatiti da voda unosi veliku količinu energije u našu svakodnevicu.

OSJEĆATE UMOR JER NE VJEŽBATE DOVOLJNO

Kada smo umorni, imamo potrebu da ležimo, drijemam, gledamo neki film ili seriju. Međutim, ležanje nije najbolji način da se odmorimo i obnovimo svoje izvore energije. Energiju obnavljamo kretanjem i vježbanjem.

Vježbanje ubrzava rad našeg srca, pokreće metabolizam, povećava mišićnu masu i pomaže nam da imamo bolji i čvršći san. Benefiti koje donosi vježbanje su nemjerljivi, a dovoljno je samo 30 minuta dnevno. Pokušajte!

NE PROVODITE DOVOLJNO VREMENA VANI

Sunčeva svjetlost je neiscrpan izvor energije i pokretačka snaga. Sunce nam daje vitamin D, utječe na naše raspoloženje i ukupno zdravlje.

Ne dozvolite da vas kišni jesenski dani i brži zalazak sunca obeshrabre. Trudite se da svakog dana provodite dovoljno vremena na svježem zraku. Lagana šetnja ili trening u prirodi donose mnogo benefita. Modeli namijenjeni outdoor aktivnostima ohrabrit će vas da izađete van, čak i ako je mokro i prohladno.

IZBJEGAVAJTE STRESNE SITUACIJE

Ovaj savjet zvuči kao nemoguća misija. Međutim, ako se potrudite, sve je moguće. Svakodnevni stres utječe na nas. Čini nas neraspoloženim i iscrpljenim.

Naučite da ne primate sve k srcu. Naučite da prihvatite nepovoljne vijesti ili neuspjeh. Ne shvaćajte sve previše osobno. Prkosite stresu. Provedite slobodno vrijeme s prijateljima i obitelji. Priuštite si sitna zadovoljstva i dozvolite sebi da se potpuno opustite.

Umor nije slučajan. On je splet loših navika. Zato punom parom krenite u borbu protiv umora i loših navika. Osjećajte se bolje, izgledat ćete bolje i zračit ćete jednom sasvim novom energijom. Sve što učinite za sebe, dobrim će vam se vratiti.

Jesen je pravo vrijeme za nove odluke i nove planove! Zavirite u našu novu jesensku kolekciju i odaberite modele koji će vas podsjećati da se pokrenete i počnete svoju „borbu“ s umorom.

Sport Vision tim

 

Slični članci

25.
Apr.
Akcija u Sport Vision-u
ZABIN ČETVRTAK donosi 10% i 20% popusta!
23.
Apr.
Novosti
Sport Vision Srijeda donosi ti ekskluzivnu ponudu u Sport Vision trgovinama!
22.
Apr.
Akcija u Sport Vision-u
D-TJEDAN donosi 10% popusta!
18.
Apr.
Novosti
Smanjimo zagađenje i sačuvajmo prirodu zajedno! Od 22.04. do 30.04. pridonesi akciji čišćenja obale i podmorja!
28.
Mar.
Novosti
Svaki drugi ponedjeljak u mjesecu u partnerskim trgovinama od 18:00h do 20:00h čeka te jedinstvena ponuda!
27.
Mar.
Novosti
S proljetnim danima stiže potreba za novim sportskim aktivnostima i za novom sportskom opremom, a Sport Vision je osigurao da prođeš što p...
26.
Mar.
Novosti
Jedna od tema o kojima se najviše raspravlja u fitness industriji je kardio i gubitak masnoće. Ono što ljude najviše zanima je da li je ...
25.
Mar.
Novosti
Donacija koja budi nadu! Kupnjom u Sport Vision trgovini pomozi Crvenim Nosovima u humanitarnoj inicijativi!!      
19.
Mar.
13.
Mar.
Novosti
Nešto “novo i uživo” 18. ožujka u Zagrebu!