Pretraži stranicu
Ljeto je završilo, sezona vježbanja je počela... Ili?
Novosti
22.09.2017.
Novosti

Ljeto je završilo, sezona vježbanja je počela... Ili?

22.09.2017.

Diplomirani kineziolog i osobni trener, Saša Segedi, donosi nekoliko savjeta kako započeti/nastaviti s vježbanjem u jesenskim mjesecima.

 

''To obično tako biva, da nam se nakon godišnjeg odmora teško 'natjerati' na one osnovne rutine, a kamoli ne na stvari koje zahtjevaju našu dodatnu pažnju i angažman. Kako bi rekli Englezi: 'Been there, done that!', odnosno taj scenarij, ja osobno, proživljavam svaki put kada se vratim s podužeg ljetnog godišnjeg u realnost životnih rutina. Možda nije na odmet pripomenuti da još uvijek nisu izmislili 'čarobnu pilulu' koja će nam pružiti vitku liniju unutar tjedan dana (taman prije nego se trebamo skinuti u naše kupaće kostime), već da je za isto potrebno 'proliti' nešto znoja i razmisliti malo o prehrani.

S druge pak strane, i sami smo svjesni, da što se prije 'ufuramo' u stare/nove rutine, to će nam potonje biti 'lakše' jer su postale djelom naših dnevnih planiranja i (mogli bismo reći) da smo 'glavu' navikli na to, da uz posao odvojimo vrijeme i za (u ovom slučaju) trening.

Kada smo se složili oko toga, evo kratkih smjernica kako početi sa treninzima nakon dragog nam ljeta.
 

Izabrati treninge na otvorenom ili se vratiti u gym? Pitanje je koje će većinu zanimati na prvu, a odgovor ovisi o vama samima i naravno o vremenskim uvjetima kojima smo počašćeni. Ili možda malo manje počašćeni. Dakle, ako je vani 30 stupnjeva, nema te teretane koja može imati super kul klimu kada 50 ljudi u njoj krene vježbati. Sukladno tome, oni koji nisu ovisni samo o šipkama i spravama, svoj će trenažni dan ispuniti posjetom  obližnjoj trim stazi ili nekom parku. Ja sam osobno veliki pobornik 'micanja iz teretane', pa ako se mene pita, provedite što više vremena vani jer uskoro ćemo svi morati unutar '4 zida'; kada nas jesen počasti kišom i padom temperature.

Bez obzira vježbate li na otvorenom ili u gymu evo vam par kratkih smjernica kako da vaš put započne ugodno i bez nepoželjnih (prejakih) muskulfibera ili ozljeda.

 

  • Ako ste vježbali na godišnjem, bilo bi dobro da slične kretnje 'prenesete' i u novu sezonu te da postepeno ubacujete nove kretnje/vježbe. To konkretno znači da ako ste npr. vježbali u teretani prije odlaska na godišnji (šipke, sprave, utezi), a na godišnjem trčali, plivali, radili puno cardia i body weight vježbi, vježbanje započnite tako da zadržite cardio i bodyweight elemente i da postepeno dodajete rad na spravama, šipkama i slično. Na taj način će se vaše tijelo postepeno adaptirati na različite sile koje stavljate pred njega jer, morate znati, da mišići ne 'reagiraju' isto kada morate napraviti iskorak sa vlastitom težinom ili kada (za istu stražnju ložu) iskorake zamijenite 'Leg Curl' trenažerom. Postupno uvodite stare vježbe i rutine i vaše tijelo će vam biti zahvalno.

 

  •  Ne žurite (odmah krenuti na 100% s 5 treninga tjedno)! Dajte si vremena od par tjedana da se adaptirate, na novu/staru rutinu kako se ne bi desile ozljede ili jake upale mišića koje će vas maknuti od treninga na nekoliko dana.

 

  • Nemojte zaboraviti na protokole mobilnosti i istezanja muskulature. Mobilnost nam pomaže da povećamo opseg pokreta u pojedinom zglobu, što za posljedicu ima puno kvalitetniji mišićni rad, te smanjenje mogućnosti ozljede. Osim navedenog, mobilnost će vas lijepo pripremiti za opterećenja koja će se desiti na dotičnom treningu tako da nema razloga da preskočite dotičnu 10 – 15 minutnu rutinu.

 

  • Fokusirajte se na jakost trupa (popularni 'core') kako bi u narednim tjednima bili stabilni i jaki kada krenete u više zglobne i kompleksne kretnje tipa mrtvog dizanja, čučnja, swinga girjom, iskoraka i slično.

 

Nadam se da će vam ovih par savjeta pomoći da se vratite u vašu rutinu vježbanja, a vjerujem da će isti koristiti i onima koji se po prvi put susreću sa novom zdravom 'obvezom' zvanom teretana.

Do sljedećeg pisanja budite mi zdravi i veseli. :)''

 

Saša Segedi

 

Nove kolekcije za trening, trčanje i fitness možete pronaći na web shopu i u trgovinama diljem Hrvatske.

Slični članci

07.
Jun.
Novosti
Svaki drugi ponedjeljak u mjesecu u partnerskim trgovinama od 18:00h do 20:00h čeka te jedinstvena ponuda!
16.
May.
Novosti
Naša outdoor ponuda je postala bogatija za još jedan novi brend. Predstavljamo vam Mammut - ime koje je već desetljećima dobro poznato u svijet...
02.
May.
Novosti
U Sport Vision trgovinama od 2. do 12. svibnja uz kupnju 2 ili više artikala punih i sniženih cijena odabranog asortimana očekuje te -30% popusta...
23.
Apr.
Novosti
Sport Vision Srijeda donosi ti ekskluzivnu ponudu u Sport Vision trgovinama!
28.
Mar.
Novosti
Svaki drugi ponedjeljak u mjesecu u partnerskim trgovinama od 18:00h do 20:00h čeka te jedinstvena ponuda!
27.
Mar.
Novosti
S proljetnim danima stiže potreba za novim sportskim aktivnostima i za novom sportskom opremom, a Sport Vision je osigurao da prođeš što p...
26.
Mar.
Novosti
Jedna od tema o kojima se najviše raspravlja u fitness industriji je kardio i gubitak masnoće. Ono što ljude najviše zanima je da li je ...
19.
Mar.
13.
Mar.
Novosti
Nešto “novo i uživo” 18. ožujka u Zagrebu!
12.
Mar.
Novosti
Sport Vision pripremio je vrhunsku tjednu akciju uz Sport&Bonus loyalty karticu!