Pretraži stranicu
Skijanje vs bordanje
Novosti
20.12.2016.
Novosti

Skijanje vs bordanje

20.12.2016.

Brzine veće od 250 km/h, adrenalin i nepredvidive staze. Jeste li spremni za okršaj dva velikana?

Što je teže naučiti?

Mnogi smatraju kako je bordanje puno kompleksnije i teže. No, to zapravo i nije tako. Možda je početak teži upravo zbog pomalo neprirodnog položaja obje noge na jednoj dasci, no svi se stručnjaci slažu da nakon savladavanja prakse, sve ostalo je mnogo jednostavnije.

Skijanje je s druge strane jednostavnije na početku, prvi trening i spust ne predstavljaju veliki problem, no ako se previše opustite, možete krivo naučiti tehniku te prilikom skijanja izvoditi greške koje bi vas mogle dovesti do ozljeda.

Pazite na ozljede

Kada su u pitanju ozljede, velik broj aktivnih bordaša u sezoni doživi neku nezgodu, no one nisu toliko opasne. No, ukupno gledajući, brojka ozljeđenih bordaša nadmašuje broj ozljeđenih skijaša – na tisuću bordaša, šest ih se ozljedi, dok se kod skijaša ozljedi njih dvoje. No s druge strane – puno više skijaša doživljava fatalne ozljede prilikom skijanja. Čak tri puta više skijaša doživljava po život opasne ozljede u odnosu na bordaše.

Kaciga glavu čuva! Ta je rečenica apsolutno točna jer ozljede glave smanjile su se za 50% nakon aktivnog nošenja kacige. Kada su u pitanju ozljede, kod skijaša su najčešći lomovi potkoljenice, a u čak 45% slučajeva, dolazi do ozljeda koljena, no poznata je i ozljeda skijaškog palca.

Prilikom bordanja najčešće stradavaju zglobovi i zapešća i to čak u 40% slučajeva, a česte su i ozljede ramena.

Cijena opreme

Kada se uspoređuju cijene opreme, ukupan iznos je gotovo jednak. O potrebnoj opremi smo već pisali na našem blogu, no za skijanje i bordanje obavezna je kaciga, skije/board, pancerice/čizme, štapovi, vezovi. Cijena opreme može varirati, no uglavnom su podjednake za oba sporta te iznose po nekoliko tisuća kuna. No, kada jednom nabavite svu potrebnu opremu, nekoliko godina možete bezbrižno uživati na snijegu.

Kada je sve započelo...

U ovom području skijanje daleko vodi. Prvi romanski skijaški mozaici pronađeni su čak 4.000 godina prije nove ere što pokazuje bogatu povijest i popularnost ovog sporta. Među olimpijske sportove uključen je 1936. godine te je od tada jedna od popularnijih disciplina zimi.

Shane Poppen je 1965. godine osmislio prvi snowboard za svoju kćer te se nakon toga bordanje raširilo među ljubiteljima, a od 1998. godine snowboarding je postao dio olimpijske obitelji.

Adrenalin – tko odnosi pobjedu?

Snowboarding je sport koji privlači velik broj sportaša i fanova snijega ponajviše zbog adrenalina s kojim se najčešće povezuje. No, kada bismo pobliže pogledali maksimalne brzine – skijanje ipak odnosi pobjedu. Najveću zabilježenu brzinu postigao je skijaš Simone Origone i to čak 251 km/h. Najbrži border je Darren Powell s 202 km/h. Jeste li spremni na avanturu?

Slični članci

17.
Jun.
Novosti
Od 17. lipnja do 17. srpnja posjeti West Gate jer smo pripremili rasprodaju na SAV asortiman do -50% popusta!
17.
Jun.
Novosti
Od 17.6. do 17.7. posjeti Sport Vision Mall Osijek i Dugopolje Orbico centar i pronađi nešto za sebe na specijalnoj akciji od 9,99€!
07.
Jun.
Novosti
Svaki drugi ponedjeljak u mjesecu u partnerskim trgovinama od 18:00h do 20:00h čeka te jedinstvena ponuda!
16.
May.
Novosti
Naša outdoor ponuda je postala bogatija za još jedan novi brend. Predstavljamo vam Mammut - ime koje je već desetljećima dobro poznato u svijet...
02.
May.
Novosti
U Sport Vision trgovinama od 2. do 12. svibnja uz kupnju 2 ili više artikala punih i sniženih cijena odabranog asortimana očekuje te -30% popusta...
23.
Apr.
Novosti
Sport Vision Srijeda donosi ti ekskluzivnu ponudu u Sport Vision trgovinama!
28.
Mar.
Novosti
Svaki drugi ponedjeljak u mjesecu u partnerskim trgovinama od 18:00h do 20:00h čeka te jedinstvena ponuda!
27.
Mar.
Novosti
S proljetnim danima stiže potreba za novim sportskim aktivnostima i za novom sportskom opremom, a Sport Vision je osigurao da prođeš što p...
26.
Mar.
Novosti
Jedna od tema o kojima se najviše raspravlja u fitness industriji je kardio i gubitak masnoće. Ono što ljude najviše zanima je da li je ...
19.
Mar.