Pretraži stranicu
Što sve znate o skijanju, sanjkanju i bordanju?
Novosti
08.12.2016.
Novosti

Što sve znate o skijanju, sanjkanju i bordanju?

08.12.2016.

Jeste li znali da je bordanje zapravo jednostavnije od skijanja? A jeste li znali da Hrvatska broji više od 300.000 skijaša? Sve to, ali i brojne zanimljive činjenice saznajte u našem novom blog postu.

Ne možemo zamisliti zimu bez skijanja i bordanja, a za sve one željne malo laganije rekreacije – i rekreativno sanjkanje je odličan izbor. Ako ste početnici u nekim od ovih sportova ili jednostavno želite saznati neke zanimljive činjenice, udobno se smjestite, pročitajte sljedećih nekoliko redaka i osmislite svoj plan za sportsku zimu.

Snowboarding

Snowboarding je sport koji privlači velik broj sportaša i fanova snijega ponajviše zbog adrenalina s kojim se najčešće povezuje.

Mnogi snowboarding uspoređuju sa skejtanjem, no to nije točno jer boardanje je zapravo sličnije surfanju. Intenzivije bavljenje ovim sportom počelo je u 80-ima, a od 1998. godine snowboarding je postao i olimpijski sport.

Mnogi rekreativci su svoje zimske avanture prvo započeli na skijama te se nakon toga ''prebacili'' na board. No, za sve početnike, stručnjaci naglašavaju kako je bordanje jednostavije što je njegova velika prednost naspram skijanju.

No, najbitnije natuknice za sve početnike su odabrati kvalitetnu dasku, buce, vezove i odjeću. Dasku morate odabrati ovisno o terenu na kojem boardate. All-mountain daske dobre su za različite terene te se preporučuju početnicima. Freestyle daske namijenjene su za sve one koji žele isprobati sve adrenalinske boarding trikove, a za sve one koji vole brže vožnje, tu su freeride daske.

Buce moraju savršeno odgovarati vašem stopalu – kod njih ne vrijedi ono pravilo: ''Bolje da su veće'' jer u tom slučaju nisu u potpunosti stabilne. Za sve početnike savjet je da biraju mekše modele, a za iskusnije i one sklonijima izvođenju trikova, tvrđe buce su bolji odabir.

Vezovi se kupuju nakon što ste nabavili ostatak opreme jer se oni prilagođavaju daski i bucama. Važno je da budu fleksibilni, ali s druge strane, ne smiju kliziti naprijed-natrag kada ih obujete.

O važnosti zimskih jakni i odjeće smo već pisali na našem blogu, no najvažnije je da odabere jakne koje su vodonepropusne i koje ''dišu'' te se prilagođavaju temperaturnim razlikama uslijed raznih aktivnosti, a ne zaboravite i na neophodnu opremu poput naočala i kapa.

Skijanje

Skijanje bismo mogli nazvati kraljicom zimskih sportova. Prema nekim podacima, u Hrvatskoj je više od 300.000 skijaša pa možemo zaključiti kako je skijanje veoma popularno, a toj popularnosti sigurno doprinose i brojni uspjesi hrvatskih skijaša.

Povijest skijanja seže daleko u prošlost. Neki prve skije povezuju s Kinom, drugi sa skandinavskim zemljama, no jedno je najvažnije – do dan danas nisu izgubile na svojoj popularnosti.

Skijanje je sport kojim se rekreativno većina ljudi bavi tek nekoliko dana u godini. No, to nikako ne znači da nije potrebno uložiti puno truda te nabaviti najkvalitetniju opremu za skijanje. Zašto? Skijanje nije bezopasan sport, a posljedice mogu biti čak i kobne po život.

Za početak je potrebno navesti vrste staza kako biste znali koji je teren namijenjen za vas. Bijele staze su za potpune početnike, plave staze imaju minimalne strmine, crvene staze su zahtjevnije i imaju veće strmine, a za vrhunske skijaše, tu su crne staze.

Kada su u pitanju skije, nepisano je pravilo da visina skije mora dosegnuti bradu ili nos skijaša. Skije se prvenstveno biraju prema visini i težini skijaša, a za početnike je važno da prve skiju budu savitljivije kako bi se lakše savladali svi zavoji. Uz skije dolaze vezovi i štapovi.

Za skijaške staze potrebna vam je kvalitetna objeća i obuća koja neće premočiti, a s druge će strane odlično  ''disati'' i ne stvarati kondenzaciju. Neki od brandova koji dizajniraju odjeću upravo za skijaše su Icepeak, Colmar i Helly Hansen.

Ako ste prvi puta na skijama, za početak je najvažnije pronaći ravnotežu, te u toj poziciji biti stabilni i sigurni. Brzinu pokreta kontrolirate tako što vrhove skija postavljate u položaj trokuta, a za potpuno zaustavljanje, potrebno je napraviti još veći trokut. Ovo su samo početnički savjeti jer najbolje je prilikom prvog skijanja proći školu skijanja ili se predati u ruke stručnom i dugogodišnjem skijašu.

Mali savjet! Mnogi zabrave na jednu sitnicu prilikom odlaska na skijanje. Čini se pomalo smiješnim da će vam na snijegu zatrebati krema za sunčanje, no vjerujte – refleksija sunca na snijegu zna ostaviti tragove.

Sanjkanje

Za kraj jedan sport koji prije svega obožavaju djeca, no i odrasli se veoma raduju ovoj zimskoj aktivnosti. No, sanjkanje nije samo dječja rekreacija, taj je sport uvršten i na olimpijski popis sportova.

Prilikom natjecanja, važno je na sanjkama prijeći određenu udaljenost u najkraćem vremenu pod posebnim pravilima –  na zaletnoj stazi potrebno je postići određenu brzinu u sjedećem položaju, a nakon toga sportaš mora legnuti na leđa te svojom težinom upravljati sanjkama. Upravo se sanjkanje smatra jednim od opasnijih sportova na OI jer se postižu brzine daleko veće od 100 km/h.

 

Bilo da se ove zime odlučite za sanjkanje, skijanje ili boardanje, obratite pozornost na svoju sigurnost, ali se uz to odlično zabavite i dobro obucite.

Slični članci

17.
Jun.
Novosti
Od 17. lipnja do 17. srpnja posjeti West Gate jer smo pripremili rasprodaju na SAV asortiman do -50% popusta!
17.
Jun.
Novosti
Od 17.6. do 17.7. posjeti Sport Vision Mall Osijek i Dugopolje Orbico centar i pronađi nešto za sebe na specijalnoj akciji od 9,99€!
07.
Jun.
Novosti
Svaki drugi ponedjeljak u mjesecu u partnerskim trgovinama od 18:00h do 20:00h čeka te jedinstvena ponuda!
16.
May.
Novosti
Naša outdoor ponuda je postala bogatija za još jedan novi brend. Predstavljamo vam Mammut - ime koje je već desetljećima dobro poznato u svijet...
02.
May.
Novosti
U Sport Vision trgovinama od 2. do 12. svibnja uz kupnju 2 ili više artikala punih i sniženih cijena odabranog asortimana očekuje te -30% popusta...
23.
Apr.
Novosti
Sport Vision Srijeda donosi ti ekskluzivnu ponudu u Sport Vision trgovinama!
28.
Mar.
Novosti
Svaki drugi ponedjeljak u mjesecu u partnerskim trgovinama od 18:00h do 20:00h čeka te jedinstvena ponuda!
27.
Mar.
Novosti
S proljetnim danima stiže potreba za novim sportskim aktivnostima i za novom sportskom opremom, a Sport Vision je osigurao da prođeš što p...
26.
Mar.
Novosti
Jedna od tema o kojima se najviše raspravlja u fitness industriji je kardio i gubitak masnoće. Ono što ljude najviše zanima je da li je ...
19.
Mar.