Pretraži stranicu
KAKO ODABIR REKVIZITA I ODJEĆE UTJEČE NA PERFORMANS TRENINGA?
Magazin
13.08.2019.
Magazin

KAKO ODABIR REKVIZITA I ODJEĆE UTJEČE NA PERFORMANS TRENINGA?

13.08.2019.

Jedan od osnovnih elemenata kod rekreativaca (koji su se odlučili na tjelovježbu) je, naravno, i kupovina odjeće za vježbanje te procjena koji rekvizit je adekvatan za koju vježbu. 

Naš personal fitness trener i Men's health kolumnist Nikola Šimić kaže kako je to ujedno i dodatni izvor motivacije, ali i sama potvrda sebi da se osvijestimo "Ok to je to, krenuo sam! " 

Prilikom odabira i kupovine odjeće treba pripaziti na sljedeće stvari koje su uistinu bitne kod treniranja: 
1. Da 
majice budu odgovarajućeg broja, tj. da nisu premale jer ćete imati osjećaj da nemate dovoljno kisika, ili da nisu prevelike jer vas mogu ometati prilikom izvedbe nekih vježbi 
2. Da budu od odgovarajućeg materijala, tj. ne bih preporučio 100% pamuk, iako je udoban. On izuzetno efikasno upija znoj koji se kasnije hladi po vašem tijelu i može doći do iritacije kože, ali i prehlade ako ste na otvorenom ili propuhu 
3. Birajte prozračne majice koje suše vašu kožu od znoja, a opet i dopuštaju prozračivanje svojim svojstvima. Većinom se radi o dri-fit majicama. 
4. I naravno zadnje, ali za nekoga i najvažnije, birajte 
odjeću u kojoj se dobro osjećate, i koja vam estetski odgovara jer osjećaj ugode i samopouzdanja je jako bitan tokom treninga, osobito u početnoj fazi. 

 

Isto tako valja naglasiti da odjeću prilagodite vremenskom dobu u kojem vježbate kao i prostornom okruženju. Pritom mislim da nije isto nositi majice za teretanu i majice za vježbanje na otvorenom u zimi iako su možda dugih rukava. Iako većina misli da će se tijelo zagrijati kroz aktivnosti pa nema potrebe za debljim materijalom, budite svjesni da se tijelo jako brzo hladi kao što se i grije.

 

Kada je riječ o rekvizitima, bilo da se radi o olimpijskoj šipci i utezima, bučicama, trxu ili kettlebellu siguran sam da svaki početnik pa i trener misli kako je upravo taj rekvizit najbolji za postizanje rezultata.  
Međutim, ono što moramo imati na umu jest da svaki od tih rekvizita ima svoju namjenu i da se ne treba striktno bazirati na korištenju jednog rekvizita ili pomagala i time zanemarivati ostale. 
Često vidim u gymu primjere trenera koji se educiraju za određeni rekvizit ili trenažnu domenu i samo taj isti rekvizit ili tip treninga forsiraju s klijentima, što na kraju rezultira time da se rekreativac zasiti, dosadi mu sam trening i želi nešto novo. 
Kao primjer jednog odličnog treninga uključio bi foam roller kao pripremu muskulature za teške napore koji ce uslijediti te elastične trake kako bi probudili i aktivirali vezivno tkivo koje ima ključnu ulogu u postizanju određenih ciljeva. 
Kettlebell bi iskoristio kao sredstvo kojim uz dinamičan režim dolazimo do maksimalne jakosti i na kraju kao glavni dio treninga - olimpijska šipka i utezi će poslužiti kao glavni rekviziti za "statični dio" treninga jakosti kroz deadlift ili neku drugu vježbu iz ove domene. 
I za kraj, preporuka: koristite što više pomagala i rekvizita u treningu kako bi vam isti bio: 
1. efikasniji 
2. zanimljiviji 
3. izazovniji 
4. kompletniji

Slični članci

17.
Jun.
Novosti
Od 17. lipnja do 17. srpnja posjeti West Gate jer smo pripremili rasprodaju na SAV asortiman do -50% popusta!
17.
Jun.
Novosti
Od 17.6. do 17.7. posjeti Sport Vision Mall Osijek i Dugopolje Orbico centar i pronađi nešto za sebe na specijalnoj akciji od 9,99€!
14.
Jun.
Nogomet
Povodom  Europskog prvenstva pripremili smo ti veliku akciju na SAV sportski asortiman! 
11.
Jun.
Akcija u Sport Vision-u
D-UTORAK ti donosi -20% popusta!
07.
Jun.
Novosti
Svaki drugi ponedjeljak u mjesecu u partnerskim trgovinama od 18:00h do 20:00h čeka te jedinstvena ponuda!
07.
Jun.
Katalog
Dobrodošli u Sport Vision katalog. Vrijeme je da pogledate što Vam sve donosi međusezonski popust u Sport Vision trgovinama i online.
06.
Jun.
Nogomet
Vatreni si navijač i želiš jedinstvenu priliku za potpis i fotku naših Vatrenih? Samo 6.6.2024. požuri u Sport Vision i ispuni si želju!
05.
Jun.
Nogomet
Vatreni navijači! Još uvijek niste spremni za nadolazeći EURO 2024? Ne brinite! Sport Vision i HNS pobrinuli su se da se kompletno opremite za lu...
27.
May.
Akcija u Sport Vision-u
29. svibnja posljednja je srijeda u mjesecu što je znak da posjetite Sport Vision trgovine jer vam Sport Vision Srijeda donosi jedinstvenu akci...
23.
May.
Akcija u Sport Vision-u
ZABIN ČETVRTAK donosi 10% i 20% popusta!