Pretraži stranicu
MOGUĆNOSTI TRENINGA NA JESEN
Magazin
24.09.2018.
Magazin

MOGUĆNOSTI TRENINGA NA JESEN

24.09.2018.

Dugo toplo ljeto je pri svome kraju i kako to obično biva, rujan nam nosi kišu i malo manje sunca nego što smo ga navikli gledati proteklih mjeseci. Poneki od nas – koji su se navikli na outdoor treninge sa žaljenjem gledaju prognozu i pokušavaju uhvatiti svaki lijepi trenutak za vanjske fizičke aktivnosti. Iako je možda na prvi pogled, dvorana  jedina opcija , ne bi bilo zgorega malo razmisliti što nam se nudi kao alternativa; pa krenimo…..

 

Pješačenje/planinarenje je idealna aktivnost koju možemo upražnjavati u ovom prijelaznom razdoblju. Ako se pitate zašto, evo odgovora. Temperature su pale tako da su usponi kud i kamo ugodniji, a šuma još uvijek nije natopljena pravim jesenskim kišama, tako da su staze rijetko blatnjave i vrlo prohodne (bez bojazni od klizavog terena). Osim što je fenomenalna cardio aktivnost, pješačenje/planinarenje je i dobar stimulans za vašu muskulaturu, a moj jedini savjet bi bio da si izaberete stazu primjerenu vašim kondicijskim/motoričkim sposobnostima te adekvatnu odjeću i obuću i opremu.

U slučaju da se ipak nađete na mokrom terenu, vaša noga će ostati suha u više - manje svim adekvatnim tenisicama, ali rijetko koja će ostati stabilna po klizavom terenu. S obzirom na kvalitetno "lijepljenje" potplata na terensku podlogu, izbor koji bi vam se trebao naći na radaru za klizave staze svakako jesu adidas Terrex trail tenisice. 

 

Treninzi na otvorenom su još jedan pick tijekom rujna s kojim ne možete pogriješiti. Glavna prednost ove priče jest činjenica da svoj trening možete odraditi gotovo bilo kada i da je time frame unutar kojega bi se trebalo kloniti sunca bitno sužen nego na što smo navikli u protekla dva/tri mjeseca. Dakle, kada vam se hoće - nasip, Jarun, Bundek, Maksimir su vaši, a jedino što trebate jest malo vremena i dobra volja. Naravno, sprava/rekvizita za treninge na otvorenom ne manjka (sve popularne trim staze su uređene tako da bez problema možete odraditi trening), ali ako se uz to, još znate služiti TRXom, girjama ili nekim sličnim prenosivim rekvizitomonda vam sigurno neće biti faliti sprave iz obližnjeg gyma.

 

 

Aerobni treninzi su jedan bitan segment u pripremnom periodu svakog sportaša, a i rekreativca. Razlog zašto sam ih  izdvojio leži u činjenici da je rujan savršeno vrijeme kada bi bilo poželjno iste obavljati što više na otvorenom; a vremenska prognoza nam itekako pomaže da svoje cardio sposobnosti polako vratimo u ustaljenu rutinu kako ne bi ostali bez daha već u prvim minutama treninga. Možda ne znate, ali pravilan razvoj anaerobnih sposobnosti (kroz razne HIIT protokole, koji nam pomažu da naše srce ojača te pomaknemo svoj anaerobni prag) ne može biti kvalitetan ukoliko nismo razvili bazu, a ona se razvija sa dužim cardio aktivnostima na niskom i srednje niskom intenzitetu. To ne znači da do besvijesti morate lagano trčkarati (te da će vam to donijeti figuru iz snova), ali određeni broj takvih treninga je itekako potreban ukoliko u kasnijim mjesecima želimo razvijati naše anaerobne sposobnosti kroz razne HIIT protokole.

 

Generalno gledajući, itekako ima više koristi da svoje treninge (ukoliko ste u mogućnosti) odrađujete na otvorenom jer će uskoro ionako krenuti niže temperature koje će nas potjerati u zatvorene prostrije, a onda ćete osjetiti da trčanje u prirodi i na traci nisu i nikada neće biti ista stvar……

 

 

Tekst: Saša Segedi, osobnitrener.hr

Slični članci

17.
Jun.
Novosti
Od 17. lipnja do 17. srpnja posjeti West Gate jer smo pripremili rasprodaju na SAV asortiman do -50% popusta!
17.
Jun.
Novosti
Od 17.6. do 17.7. posjeti Sport Vision Mall Osijek i Dugopolje Orbico centar i pronađi nešto za sebe na specijalnoj akciji od 9,99€!
14.
Jun.
Nogomet
Povodom  Europskog prvenstva pripremili smo ti veliku akciju na SAV sportski asortiman! 
11.
Jun.
Akcija u Sport Vision-u
D-UTORAK ti donosi -20% popusta!
07.
Jun.
Novosti
Svaki drugi ponedjeljak u mjesecu u partnerskim trgovinama od 18:00h do 20:00h čeka te jedinstvena ponuda!
07.
Jun.
Katalog
Dobrodošli u Sport Vision katalog. Vrijeme je da pogledate što Vam sve donosi međusezonski popust u Sport Vision trgovinama i online.
06.
Jun.
Nogomet
Vatreni si navijač i želiš jedinstvenu priliku za potpis i fotku naših Vatrenih? Samo 6.6.2024. požuri u Sport Vision i ispuni si želju!
05.
Jun.
Nogomet
Vatreni navijači! Još uvijek niste spremni za nadolazeći EURO 2024? Ne brinite! Sport Vision i HNS pobrinuli su se da se kompletno opremite za lu...
27.
May.
Akcija u Sport Vision-u
29. svibnja posljednja je srijeda u mjesecu što je znak da posjetite Sport Vision trgovine jer vam Sport Vision Srijeda donosi jedinstvenu akci...