RAD KORISNIČKE SLUŽBE

radnim danom od 10h do 15h

BESPLATNA ISPORUKA za narudžbe iznad 250 kn
Rok ISPORUKE

3 do 5 radnih dana

CLICK&COLLECT besplatno preuzimanje u trgovini
PLAĆANJE NA RATE

do 12 rata bez kamata

POVRAT ROBE

u roku od 14 dana

Magazin
24.09.2018.

MOGUĆNOSTI TRENINGA NA JESEN

Dugo toplo ljeto je pri svome kraju i kako to obično biva, rujan nam nosi kišu i malo manje sunca nego što smo ga navikli gledati proteklih mjeseci. Poneki od nas – koji su se navikli na outdoor treninge sa žaljenjem gledaju prognozu i pokušavaju uhvatiti svaki lijepi trenutak za vanjske fizičke aktivnosti. Iako je možda na prvi pogled, dvorana  jedina opcija , ne bi bilo zgorega malo razmisliti što nam se nudi kao alternativa; pa krenimo…..

 

Pješačenje/planinarenje je idealna aktivnost koju možemo upražnjavati u ovom prijelaznom razdoblju. Ako se pitate zašto, evo odgovora. Temperature su pale tako da su usponi kud i kamo ugodniji, a šuma još uvijek nije natopljena pravim jesenskim kišama, tako da su staze rijetko blatnjave i vrlo prohodne (bez bojazni od klizavog terena). Osim što je fenomenalna cardio aktivnost, pješačenje/planinarenje je i dobar stimulans za vašu muskulaturu, a moj jedini savjet bi bio da si izaberete stazu primjerenu vašim kondicijskim/motoričkim sposobnostima te adekvatnu odjeću i obuću i opremu.

U slučaju da se ipak nađete na mokrom terenu, vaša noga će ostati suha u više - manje svim adekvatnim tenisicama, ali rijetko koja će ostati stabilna po klizavom terenu. S obzirom na kvalitetno "lijepljenje" potplata na terensku podlogu, izbor koji bi vam se trebao naći na radaru za klizave staze svakako jesu adidas Terrex trail tenisice. 

 

Treninzi na otvorenom su još jedan pick tijekom rujna s kojim ne možete pogriješiti. Glavna prednost ove priče jest činjenica da svoj trening možete odraditi gotovo bilo kada i da je time frame unutar kojega bi se trebalo kloniti sunca bitno sužen nego na što smo navikli u protekla dva/tri mjeseca. Dakle, kada vam se hoće - nasip, Jarun, Bundek, Maksimir su vaši, a jedino što trebate jest malo vremena i dobra volja. Naravno, sprava/rekvizita za treninge na otvorenom ne manjka (sve popularne trim staze su uređene tako da bez problema možete odraditi trening), ali ako se uz to, još znate služiti TRXom, girjama ili nekim sličnim prenosivim rekvizitomonda vam sigurno neće biti faliti sprave iz obližnjeg gyma.

 

 

Aerobni treninzi su jedan bitan segment u pripremnom periodu svakog sportaša, a i rekreativca. Razlog zašto sam ih  izdvojio leži u činjenici da je rujan savršeno vrijeme kada bi bilo poželjno iste obavljati što više na otvorenom; a vremenska prognoza nam itekako pomaže da svoje cardio sposobnosti polako vratimo u ustaljenu rutinu kako ne bi ostali bez daha već u prvim minutama treninga. Možda ne znate, ali pravilan razvoj anaerobnih sposobnosti (kroz razne HIIT protokole, koji nam pomažu da naše srce ojača te pomaknemo svoj anaerobni prag) ne može biti kvalitetan ukoliko nismo razvili bazu, a ona se razvija sa dužim cardio aktivnostima na niskom i srednje niskom intenzitetu. To ne znači da do besvijesti morate lagano trčkarati (te da će vam to donijeti figuru iz snova), ali određeni broj takvih treninga je itekako potreban ukoliko u kasnijim mjesecima želimo razvijati naše anaerobne sposobnosti kroz razne HIIT protokole.

 

Generalno gledajući, itekako ima više koristi da svoje treninge (ukoliko ste u mogućnosti) odrađujete na otvorenom jer će uskoro ionako krenuti niže temperature koje će nas potjerati u zatvorene prostrije, a onda ćete osjetiti da trčanje u prirodi i na traci nisu i nikada neće biti ista stvar……

 

 

Tekst: Saša Segedi, osobnitrener.hr

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

21.
Sep.
2021.
Magazin
Jesen nam polako kuca na vrata. Ispratili smo ovogodišnje ljetne trendove i polako se opraštamo od ljetnih dana i tropskih stylinga.
20.
Sep.
2021.
Magazin
Kroz sport djevojčice uče važne životne vještine poput timskog rada, vodstva i samopouzdanja.
14.
Sep.
2021.
Magazin
Posjeti nas jer te čekaju fantastične prilike za uštedu.
10.
Sep.
2021.
Magazin
Do 20% popusta uz Sberbank Mastercard karticu
10.
Sep.
2021.
Magazin
Nove kopačke inspirirane su ključnim karakteristikama dobre igre: trenutnim ubrzanjem, instinktom i agilnošću.
06.
Sep.
2021.
Magazin
Treninzi snage stvaraju moćno oružje u borbi protiv viška kilograma, i to na duže staze. Evo u čemu je tajne.
31.
Aug.
2021.
Magazin
Do povratka u školske klupe ostalo je još samo nekoliko dana.