Pretraži stranicu
OPREMA ZA TRAIL I OCR TRKE
Magazin
27.06.2023.
Magazin

OPREMA ZA TRAIL I OCR TRKE

27.06.2023.

Trail trčanje i OCR trke su sve popularnije i rasprostranjenije kod nas. Vikend u prirodi, fizička aktivnost, druženje, i na sve to zaslužena medalja kao nagrada za trud, postaje sve češća rutina rekreativnih, ali i profesionalnih trkača.

Osim fizičke pripreme, nekada veliku ulogu ima i oprema koju imamo za taj tip aktivnosti. Kako bi ova preljepa disciplina bila što zabavnija, a manje kao patnja, jako je bitno pokriti sve stavke pripreme. Kao neko tko se već tri godine intenzivno bavi ovim sportom, podijeliti sa vama par savjeta u vezi sa opremom, kako ne bi i vi pravili greške koje početnici najčešće prave.

Najbitnije je da imate dobru fizičku pripremu i podlogu za takav napor. Druga bitna stavka je pravilna ishrana prije, tokom i nakon trke, kao i dobra hidratacija. Treća najvažnija stvar, koja je ujedno i tema ovog bloga, je dobra oprema. Osim što je dobra oprema ljepa na izgled i dodatno nas motivira, naročito ženski dio populacije, nekad zna imati značajnu ulogu i u performansama kako na treningu, tako i na trkama.

Po meni, najvažniji dio opreme je dobra obuća. Ostatak opreme, ako i nije najadekvatniji, neće vas previše ugroziti, samo vas može usporiti. Ali, ako vam tenisice ne odgovaraju, može doći do raznih povreda – bola u prstima stopala ukoliko su tenisice tjesne,  izvrtanja zgloba ukoliko nisu stabilne, ili proklizavanje, padanje i povreda drugih dijelova tijela ukoliko potplat na tenisici nema dovoljno dobar krampon odnosno grip. Prema tome, birajte tenisice sa dobrim kramponom, lagane, a opet dovoljno čvrste.

Što se tiče odjeće, bitno je da se brzo suši ukoliko se smoćite, zato preporučujem sintetiku ili Dri-Fit majice i kratke hlače. Sintetika se na vjetru brzo suši, čak i kada je na vama, dok pamuk dugo zadržava vodu i stvara osjećaj hladnoće. Ukoliko puše vjetar, preporučuje se da preko takve majice nosite šuškavac ili takozvani wind stopper. Imajte u vidu da se ne trebate previše utopliti, jer trčanjem podižete temperaturu tijela. Ukoliko je vani više od 10 stupnjeva, obucite se kao da je 20 (uvijek se računa +10 supnjeva od temperature koja je trenutno vani).

Pored svega, najvažnije je da slušate svoje tijelo, da trčite pametno, da uživate i da poslje svake trke željno iščekujete narednu. Iskoristite neke od ovih savijeta i vidimo se na stazi!  

anicateretanica

Slični članci

25.
Apr.
Akcija u Sport Vision-u
ZABIN ČETVRTAK donosi 10% i 20% popusta!
23.
Apr.
Novosti
Sport Vision Srijeda donosi ti ekskluzivnu ponudu u Sport Vision trgovinama!
22.
Apr.
Akcija u Sport Vision-u
D-TJEDAN donosi 10% popusta!
18.
Apr.
Novosti
Smanjimo zagađenje i sačuvajmo prirodu zajedno! Od 22.04. do 30.04. pridonesi akciji čišćenja obale i podmorja!
28.
Mar.
Novosti
Svaki drugi ponedjeljak u mjesecu u partnerskim trgovinama od 18:00h do 20:00h čeka te jedinstvena ponuda!
27.
Mar.
Novosti
S proljetnim danima stiže potreba za novim sportskim aktivnostima i za novom sportskom opremom, a Sport Vision je osigurao da prođeš što p...
26.
Mar.
Novosti
Jedna od tema o kojima se najviše raspravlja u fitness industriji je kardio i gubitak masnoće. Ono što ljude najviše zanima je da li je ...
25.
Mar.
Novosti
Donacija koja budi nadu! Kupnjom u Sport Vision trgovini pomozi Crvenim Nosovima u humanitarnoj inicijativi!!      
19.
Mar.
13.
Mar.
Novosti
Nešto “novo i uživo” 18. ožujka u Zagrebu!