Pretraži stranicu
VODIČ ZA ODREĐIVANJE PRAVE VELIČINE TENISICA
Magazin
15.05.2023.
Magazin

VODIČ ZA ODREĐIVANJE PRAVE VELIČINE TENISICA

15.05.2023.

Zastanite i razmislite koliko vremena dnevno provodite u obući. Vjerovatno niste obratili pažnju, ali bar dve trećine aktivnog dana vi ste na nogama, a vaša stopala trpe konstantno opterećenje. Zato je važno da obuća koju nosite bude odgovarajuće veličine. Istraživanja pokazuju da čak 72% ljudi nosi neodgovarajuće tenisice, što može dovesti do oticanja nogu, bolnih žuljeva i deformiteta stopala. Kako biste ovo sprečili i olakšali svakodnevne aktivnosti, trebate znati kako da pravilno izmjerite svoja stopala i odaberete pravu veličinu tenisica, bilo da ih kupujete u trgovinama ili online.

Kako da izmjerite stopalo?

Mjerenje stopala kod kuće je jednostavno. Prije samog mjerenja, obujte čarape koje inače nosite uz tenisice. Uzmite ravnalo, traku, dva papira i olovku. Kada sve ovo nabavite, vrijeme je da počnete sa mjerenjem.

Korak1: Zaljepite list papira na podlogu kako biste bili sigurni da se neće pomicati tokom mjerenja. Obratite pažnju da papir bude zalepljen uz sam rub zida (kao na slici).

Korak2: Stojeći ravno, postavite stopalo na list papira tako da vam peta dodiruje zid iza vas. Sa olovkom usmerenom prema dolje, iscrtajte obris stopala na papiru. Posebno označite vrh palca i krajnji dio pete.  

Korak3: Uz pomoć ravnala izmerite dužinu stopala, odnosno razmak između palca i najudaljenije točke na peti.

Korak4: Ponovite ovaj postupak i sa drugim stopalom.

Odredite pravu veličinu tenisica

Kada ste izmjerili svoja stopala, vrijeme je da krenete u pronalaženje odgovarajućih tenisica. Bez obzira da li ste ih probali uživo ili naručili online, prvo što trebate napraviti je da svoje nove tenisice isprobate tako što ćete hodati po kući, prošetati se ili trčati. Da biste stekli najbolji osjećaj, obratite pažnju na to koliko prostora imaju vaša stopala dok se krećete. Čak i kada sa sigurnošću znate da vam veličina tenisica odgovara, od ključne je važnosti da testirate sam model, jer nisu sve tenisice predviđene za sve aktivnosti. Tenisice za outdoor, trening ili trčanje pružaju različit stupanj podrške, udobnosti i stabilnosti, pa će se sasvim drugačije prilagoditi vašem stopalu. Uzmite u obzir i nepredviđene okolnosti, kao što je oticanje stopala za vrijeme toplijeg vremena ili dugih i zahtjevnijih staza koje morate propješaćiti, pa razmislite o kupovini tenisica koje su za pola ili za cijeli broj veće od standardnih.

Kako treba da izgledaju tenisice za različite aktivnosti?

Tenisice za svakodnevne aktivnosti, ili lifestyle tenisice, trebaju imaju dodatan prostor u području prstiju. Zašto? Kada su tenisice previše uske napred, one mogu ograničiti mišiće stopala, „sabiti“ prste i smanjiti protok krvi, što rezultira neugodnim osjećajem, oticanjem nogu i žuljevima. Pošto su ovo tenisice u kojima provodite najveći dio dana, budite sigurni da su izrađene od prirodnih i laganih materijala koji se lako oblikuju i prilagođavaju stopalu.

Tenisice za trčanje trebaju biti poput čarapa  – da savršeno pristaju i da vas ni u jednom trenutku ne ometaju. Peta i srednji dio stopala moraju biti dobro fiksirani, kako ne bi došlo do povreda prilikom trčanja, dok vrh tenisice treba da imati dovoljno prostora, što je prema nekim preporukama pola širine vašeg palca. Neke running tenisice, pored standardnih, proizvode i šire (wide) verzije modela, pa ukoliko imate široka stopala, naročito u predijelu prstiju, uvijek je bolje da se odlučite za ovu varijantu.

Ukoliko ste ljubitelj hiking-a ili drugih outdoor aktivnosti, vaše tenisice trebaju savršeno pristajati uz nogu kako biste sve vrijeme ostali stabilni. Dakle, uža tenisica koja vam pruža sigurnost, ali bez neprijatnog stezanja. Budite sigurni da u njima možete udobno pomicati nožne prste. Takođe, tenisice trebaju biti za nijansu duže u prednjem dijelu, jer se prsti prilikom hodanja nizbrdo pomiću prema napred. Tenisice ne treba da budu preširoke, kako ne bi došlo do proklizavanja pete. Sve što želite prilikom osvajanja zahtevnih staza je stabilan korak, a prave outdoor tenisice će vam to sigurno pružiti.  

Proljeće je pravo vreme za kupovinu novih tenisica. Zato krenite u potragu za svojim novim, omiljenim modelom i ne zaboravite na naš vodič za pronalaženje odgovarajuće veličine tenisica. Budite nježni prema svojim stopalima – odaberite adekvatne tenisice za različite sportske i svakodnevne aktivnosti i pružite im najbolju podršku.

Sport Vision tim

Slični članci

25.
Apr.
Akcija u Sport Vision-u
ZABIN ČETVRTAK donosi 10% i 20% popusta!
23.
Apr.
Novosti
Sport Vision Srijeda donosi ti ekskluzivnu ponudu u Sport Vision trgovinama!
22.
Apr.
Akcija u Sport Vision-u
D-TJEDAN donosi 10% popusta!
18.
Apr.
Novosti
Smanjimo zagađenje i sačuvajmo prirodu zajedno! Od 22.04. do 30.04. pridonesi akciji čišćenja obale i podmorja!
28.
Mar.
Novosti
Svaki drugi ponedjeljak u mjesecu u partnerskim trgovinama od 18:00h do 20:00h čeka te jedinstvena ponuda!
27.
Mar.
Novosti
S proljetnim danima stiže potreba za novim sportskim aktivnostima i za novom sportskom opremom, a Sport Vision je osigurao da prođeš što p...
26.
Mar.
Novosti
Jedna od tema o kojima se najviše raspravlja u fitness industriji je kardio i gubitak masnoće. Ono što ljude najviše zanima je da li je ...
25.
Mar.
Novosti
Donacija koja budi nadu! Kupnjom u Sport Vision trgovini pomozi Crvenim Nosovima u humanitarnoj inicijativi!!      
19.
Mar.
13.
Mar.
Novosti
Nešto “novo i uživo” 18. ožujka u Zagrebu!