Pretraži stranicu
MENTALNA IGRA: KAKO OSTATI FOKUSIRAN TIJEKOM MARATONA
MENTALNA IGRA: KAKO OSTATI FOKUSIRAN TIJEKOM MARATONA
Magazin
09.05.2023.
Magazin

MENTALNA IGRA: KAKO OSTATI FOKUSIRAN TIJEKOM MARATONA

09.05.2023.

Trčati maraton je test fizičkog i mentalnog stresa na više nivoa. Tijekom trčanja koje traje duže nego što ste navikli, vaša efikasnost počinje opadati, što može dovesti do asimetrije, neravnoteže, pa čak i povrijeda. Održavanje mentalne stabilnosti ne samo da vas čuva sigurnijim i zdravim, već će dugoročno olakšati trčanje. Zato vam u nastavku predlažemo nekoliko načina kako da ostanete mentalno angažirani tijekom trčanja.

Napravite plan

Važno je imati povjerenja u svoj plan treninga i podjednako je važno i to da imate povjerenje u osobu ili trenera koji je osmislio plan treninga. Ako možete biti sigurni da vaš plan treninga i trener koji stoji iza njega vas mogu odvesti do te maratonske ciljne linije, onda ćete učiniti veliki korak u tome da to postane stvarnost. Zato pronađite trenera koji poznaje vaš stil trčanja i daje vam podršku koja vam je potrebna.

Ponašajte se kao da uživate

Trčanje ponekad može biti teško, ali nitko vas ne tijera na to, zar ne? Vjerovatno trčite jer to volite i zato, kada osijetite da se počinjete umarati, nabacite osmijeh na lice. Trkači koji se smiju troše manje kisika, trče ekonomičnije i prijavljuju nižu percipiranu stopu napora u usporedbi sa onima koji se mršte dok udaraju stopalima po stazi. Što više izgledate kao da zaista uživate, veća je vjerojatnost da ćete inspirirati nekog drugog koga prođete tijekom trčanja. A ta vrsta pozitivne energije je definitivno zarazna!

Postavite pokretnu metu

Bilo da trčite od točke A do točke B, do određene točke i nazad ili ukrug, velike su šanse da ne možete uvijek vidjeti liniju cilja. Ali ako ste ikada sebi rekli da jednostavno morate stići do tog i tog drveta ili znaka u daljini, već ste na nećemu. Fokusiranje vaše pažnje na pokretnu metu može vam pomoći da se krećete brže i pritom smanjite stopu percipiranog napora. Nije važno ako se zapravo ne zaustavite na tom mjestu; razbijanje vaše kilometraže na manje dijelove vara vaš um koji povjeruje da nije tako teško trčati tako dugo.

Proverite koliko ste u formi

Ovo vas može zaokupiti, ali takođe vam može pomoći da obnovite energiju. Provijerite, da li dišete dovoljno duboko? Kakvo je vaše držanje? Šta je sa vašim korakom? Izbrojite svoje korake kako biste odredili brzinu kretanja i radite na poboljšanju tog broja u budućim trčanjima.

Stvorite vlastitu mantru

Kako biste ostali brzi, a opušteni kroz teške faze trčanja, a to su oni trenuci kada samo možete razmišljati o tome koliko je ostalo do kraja, iskoristite mantru koja vas dovodi u sadašnji momenat. Ono što je važno je to da bude vaša lična mantra, a ne nešto što vam je neko savjetovao da ponavljate u sebi. Nešto umirujuće, poput mentalne kontrolne liste koja će vas podsjećati da se ne naprežete, da ne stiskate vilicu ili da ne budete u grču. Pronađite frazu koja zaista dočarava vas i vaš način trčanja.

Razgovarajte sa sobom

Možda vam na prvi pogled zvuči ludo, ali ako je mantra ono na što se ne možete fokusirati, jedan dobar motivacijski razgovor sa sobom će podići vašu izdržljivost. Istraživanja su pokazala da je mnogo veća vjerojatnost da će trkači dostići to stanje „protoka“ tj. trkački maksimum kada koriste motivacijski razgovor sa sobom. Takođe, sportaši koji su razgovarali sami sa sobom u drugom licu bili su brži i imali su više snage.

Pored gore spomenutih strategija, neki mali trikovi će vam također olakšati trčanje. Jedan od njih je da obratite pažnju na okruženje, da se zaista fokusirate na prizore i zvukove oko sebe umjesto na svoje mišiće. Slušanje muzike tijekom trčanja vam može pomoći da se izborite sa monotonijom i motivira vas da trčite duže, a istovremeno vas sprijeći da gledate na svoj sat.

Možda da se fokusirate na ozbiljan zadatak koji vas čeka ili problem koji trenutno imate, a koji nema veze sa trčanjem. Osim što ćete zaokupiti svoju pažnju, trčanjem možete razbistriti um pa će riješenje izgledati daleko lakše nego što bi vam se činilo u redovnim uvjetima. 

Duga kilometraža opterećuje vaš mišićno-skeletni sistem, zbog čega svako trčanje na duge staze počinje istim korakom: pronalaženjem najboljeg para tenisica za trčanje koje će olakšati opterećenje stopala, mišića i zglobova. Ipak, smanjenje ili oslobađanje od stresa tijekom tih dugih i teških kilometara podjednako je važno kao i odabir pravih tenisica. I zato obratite pažnju na oba aspekta i dostignite svoj osobni rekord.

Sport Vision tim

 

Slični članci

25.
Apr.
Akcija u Sport Vision-u
ZABIN ČETVRTAK donosi 10% i 20% popusta!
23.
Apr.
Novosti
Sport Vision Srijeda donosi ti ekskluzivnu ponudu u Sport Vision trgovinama!
22.
Apr.
Akcija u Sport Vision-u
D-TJEDAN donosi 10% popusta!
18.
Apr.
Novosti
Smanjimo zagađenje i sačuvajmo prirodu zajedno! Od 22.04. do 30.04. pridonesi akciji čišćenja obale i podmorja!
28.
Mar.
Novosti
Svaki drugi ponedjeljak u mjesecu u partnerskim trgovinama od 18:00h do 20:00h čeka te jedinstvena ponuda!
27.
Mar.
Novosti
S proljetnim danima stiže potreba za novim sportskim aktivnostima i za novom sportskom opremom, a Sport Vision je osigurao da prođeš što p...
26.
Mar.
Novosti
Jedna od tema o kojima se najviše raspravlja u fitness industriji je kardio i gubitak masnoće. Ono što ljude najviše zanima je da li je ...
25.
Mar.
Novosti
Donacija koja budi nadu! Kupnjom u Sport Vision trgovini pomozi Crvenim Nosovima u humanitarnoj inicijativi!!      
19.
Mar.
13.
Mar.
Novosti
Nešto “novo i uživo” 18. ožujka u Zagrebu!