Pretraži stranicu
VODIČ ZA POČETNIKE: ŠTO I KAKO SPAKIRATI U RUKSAK ZA OUTDOOR AKTIVNOSTI
Magazin
05.12.2022.
Magazin

VODIČ ZA POČETNIKE: ŠTO I KAKO SPAKIRATI U RUKSAK ZA OUTDOOR AKTIVNOSTI

05.12.2022.

Kada se odlučite istupiti iz svoje zone komfora i upoznati prirodu u punom sjaju, na red dolaze praktična pitanja. Jedno od njih je – Što spakirati u outdoor ruksak? Osim toga, važno je ne samo šta spakirati, već i kako. Neiskusnim planinarima će ovaj dio posla izgledati poprilično jednostavno, pa u startu mogu načiniti greške koje će im možda zakomplikovati avanturu. Zato ćemo u nastavku obrazložiti šta je potrebno spakirati i kojim redosljedom, kako biste istovremeno imali sve što vam je potrebno nadohvat ruke, ali bez bespotrebnog opterećenja.

ZA POČETAK, ODABERITE PRAVI RUKSAK

Outdoor ruksak birajte ovisno o tome idete li u poludnevnu šetnju, jednodnevno ili višednevno pješačenje. Pored kvalitete, važna je veličina ruksaka i njegov kapacitet. Ako se radi o kraćoj ruti, npr. poludnevnoj šetnji, biće vam dovoljan ruksak kapaciteta 15 – 20l. Za cjelodnevnu šetnju je idealan onaj kapaciteta do 35l, dok vam je za višednevno planinarenje potreban veći ruksak, kapaciteta između 35 – 60l.

PAKIRAJTE PREMA TEŽINI I UČESTALOSTI KORIŠTENJA STVAR

Nepromišljeno pakiranje ruksaka može učiniti da bude neudoban i da vam kvari ravnotežu, a to svakako ne želite. Pravilo kojim se vodite je da pakirate ruksak prema težini stvari i učestalosti njihovog korišćenja. Dakle, ono što planirate često da vaditi, spakirajte na vrh. Isto tako, na vrhu bi se trebale naći lakši predmeti, a dobro je da oni teži predmeti budu u sredini, i to uz leđa, jer se težina prenosi na kukove, što stvara dobar balans. Vodite računa da težina samog ruksaka ne prelazi 1/4 do 1/3 vaše tjelesne mase.

NAPRAVITE SVOJU PACKING LISTU

Ovismo o tome planirate li noćiti na otvorenom ili idete samo na jednodnevno planinarenje, na vašem spisku se trebaju naći sljedeće stvari:

Šator, vreća za spavanje i podloga za spavanje – ukoliko planirate spavati pod vedrim nebom, ovo su neophodne stavke koje se trebaju naći na dnu ruksaka, jer vam svakako neće biti potrebne prije nego što stignete na odredište. Podlogu možete nositi i zakačenu za ruksak, i u tom slučaju mora biti urolana i horizontalno postavljena.

Zalihe hrane i vode  – ovi predmeti spakirajte u sredini ruksaka. Uvjek je dobro da imate zalihu hrane i vode, čak i ako je u pitanju samo jedan dan. Ukoliko planirate prenoćiti, ne zaboravite gorionik i pribor za pripremu jela. Flašicu sa vodom ili termos flašu uvijek je zgodno staviti u neki od bočnih džepova. Važno je da uvijek bude pri ruci!

Dodatna garderoba – čak i ako krećete u šetnju od svega par sati, dodatna garderoba nije na odmet. Dodatni sloj odjeće ako zahladni, rezervni par čarapa ako se smočite, dodatna sportska odjeća, kao i kabanica u slučaju kiše. Ova vrsta odjeće je obično tanka i lagana, pa zauzima malo mjesta. Ovaj dio se pakira pri vrhu.

Pribor za osobnu higijenu – ukoliko ćete prenoćiti, par sitnica poput četkice za zube, paste, sapuna i gela za dezinfekciju će vam biti potrebni. Manji ručnik, toalet papir i vlažne maramice također. Ovdje možete spakirati i kremu sa visokim zaštitnim faktorom.

Prva pomoć – u ovom paketu je dobro da se nađe sve ono što će vam zatrebati u slučaju nezgode. Flaster različitih dimenzija, zavoj, sredstvo za dezinfekciju, antibiotska krema, ljekovi protiv alergije, pinceta, škarice, ljekovi protiv bolova, krema protiv uboda insekata, kao i neki repelent.

Pri vrhu, pored sredstava za osobnu higijenu i prve pomoći, možete spakirati i kapu ili šiltericu, rukavice, sunčane naočale. U tzv. ,,poklopac” ruksaka poželjno je spakovati telefon, ključeve, novac, dokumente i druge sitnice.

UVIJEK KORISTITE DODATNI PROSTOR ZA PAKIRANJE

Planinarski ruksaci su poznati po brojnim džepovima, pregradama, kukicama, i naš savjet je da ih maksimalno iskoristite. Bočni džepovi, obično od mrežice, idealni su za boce vode. Oni iskusniji planinari nose i tzv. meh za vodu u koji staje poprilična količina, pa možete biti mirni neko vrijeme. Također, u džepove možete spakirati energetske pločice, orašaste plodove i druge vrste užina, koje će vam brzo i lako doneti neophodnu energiju. Kompas, GPS, čelna lampa i baterijska lampa, planinarski nožić, šibice ili upaljač su isto sitnice koje je važno imati na dohvat ruke, pa i njih možete spakirati u džepove. Štapovi za planinarenje, planinarsko uže i cepin se mogu spakirati uz pomoć užeta koji se nalaze na samom ruksaku. Na kraju spiska, ali ne najmanje važno su vreće za smeće. Uvjek ih imajte sa sobom kako biste odložili otpad i odneli ga do najbližeg kontejnera.

NE KREĆITE NA PUT BEZ UNAPRED PRIPREMLJENIH APLIKACIJA

Kako su danas savremene tehnologije zamijenile staru, dobru papirnatu mapu, koristite ih maksimalno. Osim aplikacije Google Maps, koja pruža mogućnost da skinete mapu i koristite je i kada nemate pristup internetu, tu su i brojne druge koje će vam olakšati i obogatiti svaku rutu. Jedna od naših favorita je aplikacija AllTrails. Također, Gaia GPS aplikacija je odlična. Ipak, podrazumijeva se da ćete se pripremiti prije puta, pa će ove aplikacije biti samo dodatna pomoć.

Izbor dobrog outdoor ruksaka je od velikog značaja, te je važno da ga prilagodite sebi, svojoj konstituciji i potrebama. U našim trgovinama i na web shopu pronaći ćete sjajan izbor ruksaka brendova specijalizovanih za outdoor sportske aktivnosti.

Vaš Sport Vision tim

Slični članci

19.
Apr.
Akcija u Sport Vision-u
ZABIN-ČETVRTAK donosi 10% i 20% popusta!
28.
Mar.
Novosti
Svaki drugi ponedjeljak u mjesecu u partnerskim trgovinama od 18:00h do 20:00h čeka te jedinstvena ponuda!
27.
Mar.
Novosti
S proljetnim danima stiže potreba za novim sportskim aktivnostima i za novom sportskom opremom, a Sport Vision je osigurao da prođeš što p...
26.
Mar.
Novosti
Jedna od tema o kojima se najviše raspravlja u fitness industriji je kardio i gubitak masnoće. Ono što ljude najviše zanima je da li je ...
25.
Mar.
Novosti
Donacija koja budi nadu! Kupnjom u Sport Vision trgovini pomozi Crvenim Nosovima u humanitarnoj inicijativi!!      
19.
Mar.
13.
Mar.
Novosti
Nešto “novo i uživo” 18. ožujka u Zagrebu!
12.
Mar.
Novosti
Sport Vision pripremio je vrhunsku tjednu akciju uz Sport&Bonus loyalty karticu!
06.
Mar.
Novosti
SPORT&BONUS je loyalty program koji pruža različite pogodnosti kupcima!
29.
Feb.
Trčanje
Otkrivamo koje su to inovacije i prednosti ovih tenisica u odnosu na prethodne i zbog čega ćete ih zavoljeti već na prvi korak.