Pretraži stranicu
SPORTSKE TAJICE ZA MUŠKARCE I ZAŠTO IH MORATE IMATI AKO TRENIRATE
Magazin
17.10.2022.
Magazin

SPORTSKE TAJICE ZA MUŠKARCE I ZAŠTO IH MORATE IMATI AKO TRENIRATE

17.10.2022.

Muške tajice ili kako ih popularno nazivaju meggings (male leggings) privlače veliku pažnju u svijetu mode. Neki ih vole i rado nose, mada većina muškaraca tvrdi kako im taj pripijeni osjećaj stvara nelagodu.

Ipak, muške tajice kao važan dio opreme za trening doživjele su ogromnu popularnost među profesionalnim i rekreativnim vježbačima. Masovno su prodrle u svijet sporta, a jedan od prvih nagovještaja bila je pojava biciklističkih hlačica koje su imale ulogu da omoguće veću slobodu pokreta prilikom vožnje. Ubrzo su biciklističke hlačice dobile i svoju dužu varijantu, kako bi mogao zaštiti bicikliste po hladnijem vremenu. Slično se dogodilo i kod plivača – kupaće gaće su dobile produžetak u vidu nogavica, najprije do koljena, da bi kasnije dostigle svoju punu dužinu. Danas nije rijetkost vidjeti trkače, košarkaše ili npr. odbojkaše kako treniraju u sportskim tajicama, a evo zašto bi trebalo da se nađu i među vašom opremom za trening.

Sportske tajice pružaju izuzetnu podršku mišićima

U svijetu sporta, kompresija zauzima važno mjesto, i to ne iz estetskih razloga, već zbog poboljšanja učinka na treningu. Ova inovativna tehnologija pruža sjajnu podršku mišićima kod visoko intenzivnih vježbi. Pripijen kroj ne ometa pokrete, a sportaš se osjeća lagano i motivirano dok trenira u njima. Tajice sa kompresijom dizajnirane su tako da pružaju podršku prirodnoj liniji tijela, sprečavaju eventualne povrede, povećavaju komfor i efikasnost treninga. Fizioterapeuti i doktori sportske medicine složni su u tome da kompresivna odjeća sprečava upale mišića i štiti od svakodnevnih mikro povreda.

Izrađene su od materijala specijaliziranih za sport

Profesionalna oprema dizajnirana je sa tehnologijama koje uklanjaju znoj sa kože, čineći da ostanete sveži tokom svih dionica treninga. Ova tehnologija je integrirana u tkaninu i ima mogućnost da neutraliziraju znoj. U sportskim tajicama nema natapanja, osjećaja vlage niti težine. Dakle, nema prepreka na putu do cilja.

Omogućavaju optimalan balans toplote i komfora

U sportskim tajicama imate osjećaj topline koja se stvara prilikom trenja kože sa materijalom. Međutim, zahvaljujući posebnoj izradi ta toplina je ravnomjerna i balansirana. Neki modeli imaju mrežaste panele koji omogućavaju konstantan protok zraka, što doprinosi još intenzivnijem osjećaju komfora. Ukoliko se treninzi izvode u prirodi, po hladnijem vremenu, sportske tajice cijelo vrijeme održavaju toplotu i ne dozvoljavaju prodor vjetra i hladnoće koji vas mogu ometati. Dakle, nepovoljne vremenske prilike više nisu izgovor da preskočite trening!

KAKO ODABRATI PRAVI MODEL SPORTSKIH TAJICI?

Tajice obavezno morate probati kako biste pronašli model koji odgovara vašoj građi. One vas ne trebaju sputavaju, ne smiju biti preuske niti da stežu. Većina specijaliziranih sportskih tajici ima elastične panele sa strane koji omogućavaju da se one same prilagode vašoj građi. Na deklaraciji obavezno pogledajte za koju vrstu sporta su namijenjene, jer ćete jedino tako od njih izvući maksimum. Vodite računa o dužini nogavica. Najbolja duzina je ona koja pokriva članke.

Ukoliko vam je neprijatno da tajice nosite same, uvijek postoji mogućnost da ih obučete ispod kratkih hlačica, kako ne biste imali osjećaj nelagode. Čuveni NBA igrač LeBron James najbolji je promotor muških tajici i jedan od prvih sportaša koji ih je prihvatio kao sastavni dio opreme. On ih uvijek nosi ispod hlačica, na terenu, ali i van njega, tvrdeći da održavaju savršenu temperaturu tijela i da kompresija prija njegovim mišićima tokom cijelog dana.

Sportske tajice za muškarce su sjajan vjetar u leđa tokom svih sportskih aktivnosti, dakle – veliko DA! Dizajneri ih kreiraju u različitim bojama, tako da se možete igrati prilikom kombiniranja i date lični pečat svojim treninzima. Često imaju reflektirajuće detalje koji vas čine lako uočljivim ukoliko treninge izvodite na otvorenom. Neki modeli imaju džep na pojasu u koji možete smjestiti mobitel, ključeve ili kartice što je dodatni benefit, naročito za trkače koji trče na dužim dionicama.

U Sport Vision trgovinama ili na web shopu možete pronaći veliki izbor muških tajici za različite sportske aktivnosti. Izaberite svoj model i osjetite potpuno novu dimenziju komfora tokom treninga.

Sport Vision tim

 

Slični članci

25.
Apr.
Akcija u Sport Vision-u
ZABIN ČETVRTAK donosi 10% i 20% popusta!
23.
Apr.
Novosti
Sport Vision Srijeda donosi ti ekskluzivnu ponudu u Sport Vision trgovinama!
22.
Apr.
Akcija u Sport Vision-u
D-TJEDAN donosi 10% popusta!
18.
Apr.
Novosti
Smanjimo zagađenje i sačuvajmo prirodu zajedno! Od 22.04. do 30.04. pridonesi akciji čišćenja obale i podmorja!
28.
Mar.
Novosti
Svaki drugi ponedjeljak u mjesecu u partnerskim trgovinama od 18:00h do 20:00h čeka te jedinstvena ponuda!
27.
Mar.
Novosti
S proljetnim danima stiže potreba za novim sportskim aktivnostima i za novom sportskom opremom, a Sport Vision je osigurao da prođeš što p...
26.
Mar.
Novosti
Jedna od tema o kojima se najviše raspravlja u fitness industriji je kardio i gubitak masnoće. Ono što ljude najviše zanima je da li je ...
25.
Mar.
Novosti
Donacija koja budi nadu! Kupnjom u Sport Vision trgovini pomozi Crvenim Nosovima u humanitarnoj inicijativi!!      
19.
Mar.
13.
Mar.
Novosti
Nešto “novo i uživo” 18. ožujka u Zagrebu!