UPOZNAJTE JAKE ŽENE KOJE ĆE VAS INSPIRIRATI DA SE POKRENETE
Magazin
07.03.2022.
Magazin

UPOZNAJTE JAKE ŽENE KOJE ĆE VAS INSPIRIRATI DA SE POKRENETE

07.03.2022.

Biti jaka znači spremnost da svakog dana ulažete sebe u ono što radite, čak i onda kada vaš trud neće biti prepoznat ili nagrađen. Biti jaka znači voljeti sebe i prihvatiti svoje mane i slabosti, donijeti ispravnu odluku u teškim situacijama i znati odustati na vrijeme. Biti jaka nerijetko znači i sakriti emocije iza širokog osmjeha i upakirati svoju snagu i borbenost u ženstvenu i naizgled nježnu vanjštinu. Biti jaka žena nije lako, ali je i te kako moguće. Pogledajte priče o ženama koje svakog dana pomjeraju granice i dokazuju sebi koliko su jake na svim poljima.

JAKA ŽENA ZNA KAKO SE NOSITI SA IZAZOVIMA

Marija je žena koja je nakon studija gradila uspješnu karijeru punih 17 godina u djelatnosti marketinga, ali se njen život u potpunosti okrenuo od trenutka kada je saznala da na svijet donosi trojke. Kako sama kaže, to saznanje je nije usporilo, već samo dodalo gas i usmjerilo ka još ljepšoj budućnosti. Danas je vlasnica dva start up branda i mama koja uspješno balansira između poslovnog i obiteljskog života. Na pitanje kako uspijeva postići sve obaveze u toku jednog dana ni sama nema odgovor, ali vjeruje da se ključ uspjeha krije u disciplini i temeljnim pripremama.

Njen dan počinje rano, jutarnjim treningom koji se svodi na spremanje djece i jurnjavu do vrtića − „Srećom, sportski se oblačim i svi brzo trčimo, tako da uvijek stižemo na vrijeme“. Sastanci, mailovi, prezentacije − sve što slijedi u nastavku dana su poslovne obaveze, zbog kojih dobije dodatno ubrzanje kako bi bila što efikasnija. Nekad joj sve ide od ruke, a priznaje da ima trenutaka kada je preumorna i nemotivirana, ali da je usprkos tome noćna smjena njen najbolji način za preskakanje stepenica do cilja. Svaki slobodan trenutak koristi za edukaciju i smatra da je znanje najveća prednost i moć koju vam nitko ne može oduzeti.

JAKA NA STAZI ZNAČI BITI JAKA NA SVIM POLJIMA

Kako izgleda biti žena u svijetu trčanja najbolje će nam prenijeti Nela Bunčić, novinarka, influencer, fitness entuzijasta i dugogodišnja aktivna trkačica. Kaže da je osjećaj sjajan, najviše zbog podrške koju dobije tokom trke. Ta podrška nekad zna biti toliko intenzivna da joj daje dodatni bost i u narednim danima. Trčanju je posvećena, ono je njen životni stil i visoko je pozicionirano na ljestvici prioriteta, a − „kada tako postavite stvari, onda vam nije teško da svakog dana budete posvećeni“.

Upravo zbog ovakvih stavova, Nela se usudila da ode korak dalje i istrči svoj prvi maraton. Sigurno da nije bilo lako probiti led, ali je i nakon toga hrabro nastavila sa ispunjavanjem svojih ciljeva. Smatra da je ostvareni ciljevi jačaju i pozitivno utječu na samopouzdanje, kao i da je ponekad neophodno znati da možete mnogo više od onoga što ste mislili. Svaka trkačka kriza koju prebrodi je zeleno svjetlo za buduće životne izazove i veliki poticaj u teškim situacijama. Mišljenja je da žene treba da se ohrabre i počnu trčati, jer − „Svaka od nas zaslužuje dodatni vjetar u leđa koji nitko ne može da nam oduzme“.

JAKA ŽENA JE POSVEĆENA SVOJIM CILJEVIMA

Dunja je u potpunosti posvećena sportu, ne samo zato što je to njen akademski i profesionalni izbor, već zbog svega onog što sport donosi. Uslijed dugoročnih problema sa vratnim djelom tijela, odlučuje da se bavi jogom koja ubrzo postaje njen način života. Iako je u početku bilo teško prilagoditi se i uložiti dodatan napor, nakon dvije godine intenzivnog usavršavanja, njen trud se isplatio. Shvatila je da joga nije samo fizička disciplina, već da sa sobom nosi jednu sasvim novu filozofiju života − baš kao i jaka žena.

Ako ste mislili da je uvijek motivirana i raspoložena za vježbanje, Dunja će vam u startu reći suprotno. Ima trenutaka kada joj nedostaje energije i elana, ali se trudi da bude disciplinirana i iz početka stvara dobre navike, ne samo sportske, već i životne. Ne krije da je za njen izgled poslije četrdesete najviše zaslužna joga. Obrnute joga pozicije su joj omiljene, jer, kako naglašava, potiču cirkulaciju, povećavaju protok kisika i ubrzavaju metabolizam − zbog čega ih još zovu i pozicije koje podmlađuju. Kaže da je za svaku jaku ženu prvenstveno važno da vodi računa o svom fizičkom zdravlju, ali i mentalnom. Zaposlenim i aktivnim ženama, koje ne mogu da izbjegnu posljedice brzog životnog tempa, preporučuje da u svoju rutinu obavezno uvrste joga vježbe disanja, jer otklanjaju napetost i smanjuju stres.

JAKA ŽENA MOŽE POMAKNUTI GRANICE

Vjerojatno se pitate kako neke žene pored trudnoće uspavaju se nositi sa svakodnevnim izazovima, a da pritom izgledaju dobro − svoje odgovore podijelit će sa vama Marija Blagojević, stomatologinja i fitness instruktorica, koja u 37. tjednu trudnoće izgleda sjajno. Tajna njenih uspjeha krije se u svakodnevnim treninzima koje nikad ne preskače, čak ni onda kada je umorna ili neraspoložena. Trening je njen put do zavidne linije u trudnoći, zahvaljujući kome još uvijek bez problema provodi svaki radni dan u ordinaciji. Svjesna je da ovim pomiče granice i ruši predrasude.

Svojim primjerom želi ohrabriti žene da se ne plaše vježbanja u trudnoći, jer kako kaže − „Vježbanje ne utječe samo na izgled i bolju fizičku pokretljivost, već i na psihičko stanje, posebno na hormone koji tokom ovog perioda znaju biti u disbalansu“. Ipak, kao stručno lice naglašava da nije preporučljivo raditi sve vrste treninga u trudnoći, naročito bez prethodne konzultacije s liječnikom. Smatra da žena svoju snagu mora pronaći u sebi, ali i da je podrška sa strane izuzetno važna − „Iako smo mi žene jake i samostalne, svoju najveću motivaciju i podršku nalazim u svom životnom partneru i ljubavi prema poslu“.

Sigurni smo da su jake žene svuda oko nas. Prepoznat ćete ih po svakodnevnim naporima koje ulažu kako bi bile najbolja verzija sebe. Ne zaboravite da ste i vi jedne od njih. Pokrenite se i ostvarite svoje snove − budite uvijek neustrašive, snažne i drugačije. Budite žene.

Sport Vision tim

 

Slični članci

25.
Jul.
Akcija u Sport Vision-u
ZABIN ČETVRTAK donosi 10% i 20% popusta!
18.
Jul.
Ecovision
I posljednja etapa je preplivana! Saznaj više o samoj završnici ovogodišnjeg projekta RokPoluotok!
12.
Jul.
Novosti
S veseljem te virtualno grlimo i pozivamo da se pridružiš rođendanskom slavlju koje traje do kraja mjeseca!
09.
Jul.
Akcija u Sport Vision-u
D-UTORAK ti donosi -20% popusta!
04.
Jul.
Novosti
Svaki drugi ponedjeljak u mjesecu u partnerskim trgovinama od 18:00h do 20:00h čeka te jedinstvena ponuda!
04.
Jul.
Ecovision
Pogledajte kako je prošla druga od tri etape ovogodišnjeg projekta RokPoluotok!
02.
Jul.
Novosti
Pronađi nešto za sebe jer smo na odabranu ponudu artikala u Sport Vision trgovinama i na web shopu pripremili ČAK do -50% popusta!
02.
Jul.
Novosti
Najbolji osvajaju lopte s potpisom naših reprezentativaca Gvardiola, Pašalića i Sose!
27.
Jun.
Ecovision
Otkrij avanture Ribafisha i Sport Visiona s prve otplivane etape RokPoluotoka!
24.
Jun.
Novosti
Samo danas skokni do najlbliže Sport Vision trgovine i iskoristi priliku da uz sjajne novi par tenisica.