Pretraži stranicu
ZIMSKE AKTIVNOSTI NA PLANINI: Što obavezno morate ponijeti sa sobom?
Magazin
31.01.2022.
Magazin

ZIMSKE AKTIVNOSTI NA PLANINI: Što obavezno morate ponijeti sa sobom?

31.01.2022.

Siječanjske dane obilježila je prava zimska idila - snijeg i niske temperature pokazuju koliko je zima ozbiljna u svojim namjerama i čini se da neće tako lako odustati. Hajde onda da je iskoristimo na pravi način! Ukoliko ste ove dane odlučili provesti na planini, okruženi bajkovitim pejzažima i svježim zrakom, dobro se pripremite i ne dozvolite da vas vremenske prilike iznenade. Prije nego što otvorite mapu i napravite plan putovanja, razmislite o tome što ćete spakirati u svoju putnu torbu.

Iskusni planinari i ljubitelji outdoor avantura odlično znaju kako da odaberu obuću, odjeću i opremu za boravak na planini, ali ako ste početnik i nemate dovoljno iskustva, smjernice koje donosimo u nastavku mogu vam znatno olakšati proces.

OBUĆA ZA AKTIVAN BORAVAK NA SNIJEGU

Jedno od čestih pitanja koja postavljamo sebi je - kako odabrati pravu obuću za planinarenje? Krenite od osnovnih kriterija, a to su udobnost, stabilnost i sigurna zaštita od vremenskih uslova. Bez ovakve obuće, višesatno kretanje planinskim stazama prekrivenim snijegom je gotovo nezamislivo. Preporuka je da to budu duboke cipele s tehnologijom u gornjištu koja će spriječiti prodor vlage i posebno dizajniranim potplatom za maksimalnu udobnost i stabilno kretanje. Ako ste sportski tip, birajte modele specijalizirane za aktivnosti kojima se želite baviti. Ukoliko volite istraživati nove predjele, odlučite se za cipele iz outdoor asortimana, a posebnu pažnju obratite na njihovu težinu i druge tehničke karakteristike. Ukoliko dan na planini ne možete da zamislite bez trčanja, umjesto standardnih, odaberite tenisice za trail koje će najbolje odgovoriti za sve izazove na stazi. Za pripadnice nježnijeg spola, kojima je važno kako izgledaju, čizme su vjerojatno bolji i suptilniji izbor od cipela. Mi vam preporučujemo Ellesse modele za skijanje koji se odlikuju jednostavnim dizajnom i funkcionalnošću, kao i neizostavne Moon Boot čizme za snijeg u kojima sigurno nećete proći nezapaženo.

ODJEĆA KOJA PRUŽA NAJBOLJU ZAŠTITU

Kod odabira odjeće budite pažljivi i najprije spakirajte ono što će vam stvarno zatrebati. Planinska klima zahtjeva slojevito oblačenje, pa vam predlažemo da krenete od donjim rubljem. Ovo je sloj koji je predviđen da se nosi uz tijelo, kako bi vam pružio maksimalnu toplinu i zaštitu. Poželjno je da bude izrađen od kvalitetnih i udobnih materijala s tehnologijom koja zadržava toplinu, dok istovremeno dozvoljava koži da diše. Bez obzira je li skijate ili ne, skijaške hlače su pravi izbor za sve planinske aktivnosti na snijegu jer su vodonepropusne i dozvoljavaju vam da više vremena provedete na otvorenom. Odjevni komad bez kojeg vam sigurno neće biti udobno tijekom boravka na planini je jakna, zato imajte na umu da ona treba biti kvalitetna i specijalizirana za zimske uslove. Birajte modele s prirodnom ili sintetičkom izolacijom koji će vas zaštititi od hladnoće i padalina, a koji su jednostavni za odlaganje. Ispod jakne obavezno obucite udobnu i meku majicu s kapuljačom od debljeg, flisiranog materijala, a poželjno je da ima zip kopčanje kako biste što lakše regulirali temperaturu tijela. Nikako ne zaboravite na čarape, jer one dodatno griju stopala i listove, a mi vam preporučujemo da u torbi imate bar jedan par skijaških čarapa.

 

OPREMA BEZ KOJE SE NE MOŽE

 

Za potpuno uživanje u planinskim aktivnostima rekli bismo da je najvažnija dobra oprema. Ono što uvijek morate imati sa sobom jesu voda i ruksak u koji ćete spakirati sve što vam je potrebno za osvajanje planinskih vrhova. Dobra hidratacija je ključ svake sportske aktivnosti, zato se potrudite da vam bočica sa vodom u svakom trenutku bude pri ruci i da dnevno popijete bar dvije litra tekučine. Kapa i rukavice su neizostavna oprema kada govorimo o hladnom vremenu. Materijali i tehnologije su toliko napredovali da mogu da zadovolje sve potrebe modernih sportaša, pa je izbor zaista veliki. Naša preporuka su zimske rukavice posebno dizajnirane za touch screen uređaje, koje ne morate skidati svaki put kada želite napraviti fotografiju. Ako ste ljubitelj ski sportova, obavezno spakirajte podkapu i kacigu koja će vas zaštititi od povreda. Ne zaboravite na vid, pa pored sunčanih naočala, ponesite i naočale za skijanje. Važno je da imaju stakla sa maksimalnom UV zaštitom, a dodatni plus su tehnologija protiv magljenja, kao i dovoljan broj otvora za optimalnu ventilaciju. Možda na prvi pogled djeluje čudno, ali kupaći je jedan od must have komada u svakom zimskom prtljagu. Planinski hoteli imaju bogatu ponudu sportskih aktivnosti, a među njima su svakako bazeni i spa centri, zato nemojte da vam bude žao ako ste propustili uživanje u otvorenom bazenu sa toplom vodom i pogledom na snježne vrhove. 

Potrudite se da na vrijeme organizirate svoje putovanje i budite sigurni da niste ništa zaboravili. Za sve zimske aktivnosti na planini, posjetite naše trgovine ili web shop i pronađite kompletnu outdoor ponudu.

 

Sport Vision tim

Slični članci

19.
Apr.
Akcija u Sport Vision-u
ZABIN-ČETVRTAK donosi 10% i 20% popusta!
28.
Mar.
Novosti
Svaki drugi ponedjeljak u mjesecu u partnerskim trgovinama od 18:00h do 20:00h čeka te jedinstvena ponuda!
27.
Mar.
Novosti
S proljetnim danima stiže potreba za novim sportskim aktivnostima i za novom sportskom opremom, a Sport Vision je osigurao da prođeš što p...
26.
Mar.
Novosti
Jedna od tema o kojima se najviše raspravlja u fitness industriji je kardio i gubitak masnoće. Ono što ljude najviše zanima je da li je ...
25.
Mar.
Novosti
Donacija koja budi nadu! Kupnjom u Sport Vision trgovini pomozi Crvenim Nosovima u humanitarnoj inicijativi!!      
19.
Mar.
13.
Mar.
Novosti
Nešto “novo i uživo” 18. ožujka u Zagrebu!
12.
Mar.
Novosti
Sport Vision pripremio je vrhunsku tjednu akciju uz Sport&Bonus loyalty karticu!
06.
Mar.
Novosti
SPORT&BONUS je loyalty program koji pruža različite pogodnosti kupcima!
29.
Feb.
Trčanje
Otkrivamo koje su to inovacije i prednosti ovih tenisica u odnosu na prethodne i zbog čega ćete ih zavoljeti već na prvi korak.