Pretraži stranicu
ČOVJEK KOJI JE MOGAO SVE: Diego Armando Maradona
Magazin
27.11.2020.
Magazin

ČOVJEK KOJI JE MOGAO SVE: Diego Armando Maradona

27.11.2020.

Sportski svijet će ovu, 2020. godinu pamtiti po mnogo čemu, ali nesumnjivo je da će je najviše pamtiti po gubitku dvojice legendi, ljudi koji su se svojom igrom, bravurama na terenu i nevjerojatnim rezultatima upisali na listu besmrtnih. Krajem siječnja napustio nas je Kobe Bryant, legenda svjetske i NBA košarke, da bismo gotovo pred sam kraj ove godine ostali bez jednog od najvećih nogometaša svih vremena, a neki će reći i najvećegDiega Armanda Maradone.

Malo koji sportaš doživi da mu navijači suparničkog tima plješću iz sveg srca, nakon postignutog gola. Upravo to se desilo Maradoni na utakmici sa Crvenom zvezdom davne 1982. godine, što nimalo ne čudi jer je svaki njegov pokret i potez napravljen tokom igračkih dana bio magija na terenu. Čak su mu i gol koji je dao rukom, na Svjetskom prvenstvu 1986. godine, engleski navijači oprostili. Bila je to „Božja ruka“ (Hand of God), kako su mnogi nazvali taj potez.

Photo 1 – Credits: britannica.com

Maradona je svoju nogometnu karijeru započeo nešto prije 16. rođendana, u klubu Argentinos Juniors, nakon čega će potpisati ugovor sa klubom Boca Juniors. Od malena je pokazivao vrtoglavu spretnost s loptom i nevjerojatno nogometno umijeće. Bio je nezaustavljiva mašina koja je mogla sve i za koju nisu postojale prepreke.

Godine 1982. postao je najplaćeniji nogometaš na svijetu, jer je nogometni klub Barcelona izdvojio 5 miliuna funti za njegov angažman. S njima je osvojio Kraljevski kup i španjolski Super kup, da bi nakon povrede, s kojom se suočio, prešao u Napoli. Taj transfer predstavljao je vrhunac Maradonine karijere i najuspješniji period u povijesti napuljskog kluba. Maradona je Napoli vodio do prve titule u Seriji A i trofeja UEFA Kupa 1989. godine, a potom i drugog, godinu dana kasnije.

Photo 2 – Credits: barcablaugranes.com

Igrač je koji je odigrao najviše utakmica u dresu Argentine. Svoju reprezentaciju predvodio je na čak četiri Svjetska prvenstva, u periodu od 1982. do 1994. godine, dok je kao kapetan 1984. pored trofeja prvaka svijeta, osvojio i Zlatnu loptu za najkorisnijeg igrača turnira. Odigrao je 91. utakmicu u dresu svoje zemlje i postigao 34 gola.

I danas se prepričavaju njegovi golovi postignuti u polufinalu Svjetskog prvenstva protiv Engleske, od kojih je jedan čuveni wondergoal, proglašen za „gol stoljeća“.

Photo 3 – Credits: twitter.com/RiverPlate

Igrao je i živio bez zaostatka – ne osvrćući se i ne obraćajući pažnju na to što tko kaže i misli. Postigao je mnogo i s pravom postao legenda kakva se jednom rađa. Nogometni svijet pamtit će ga po tituli najboljeg nogometaša 20. stoljeća, koju je podijelio sa čuvenim Peleom, a mnogi će reći da je Diego Armando Maradona najbolji nogometaš koji je ikada hodao planetom Zemljom.

Llena de gol y gambetas... 
Y todo el pueblo cantó:
"Maradó, Maradó"
Nació la mano de Dios
"Maradó, Maradó"
Sembró alegria en el pueblo
Regó de gloria este suelo... 

Cover photo credit: newstalk.com

Sport Vision tim

Slični članci

25.
Apr.
Akcija u Sport Vision-u
ZABIN ČETVRTAK donosi 10% i 20% popusta!
23.
Apr.
Novosti
Sport Vision Srijeda donosi ti ekskluzivnu ponudu u Sport Vision trgovinama!
22.
Apr.
Akcija u Sport Vision-u
D-TJEDAN donosi 10% popusta!
18.
Apr.
Novosti
Smanjimo zagađenje i sačuvajmo prirodu zajedno! Od 22.04. do 30.04. pridonesi akciji čišćenja obale i podmorja!
28.
Mar.
Novosti
Svaki drugi ponedjeljak u mjesecu u partnerskim trgovinama od 18:00h do 20:00h čeka te jedinstvena ponuda!
27.
Mar.
Novosti
S proljetnim danima stiže potreba za novim sportskim aktivnostima i za novom sportskom opremom, a Sport Vision je osigurao da prođeš što p...
26.
Mar.
Novosti
Jedna od tema o kojima se najviše raspravlja u fitness industriji je kardio i gubitak masnoće. Ono što ljude najviše zanima je da li je ...
25.
Mar.
Novosti
Donacija koja budi nadu! Kupnjom u Sport Vision trgovini pomozi Crvenim Nosovima u humanitarnoj inicijativi!!      
19.
Mar.
13.
Mar.
Novosti
Nešto “novo i uživo” 18. ožujka u Zagrebu!