Pretraži stranicu
ZA NAJBOLJI POČETAK DANA: 5 aktivnosti koje trebate uvesti u jutarnju rutinu
Magazin
15.07.2020.
Magazin

ZA NAJBOLJI POČETAK DANA: 5 aktivnosti koje trebate uvesti u jutarnju rutinu

15.07.2020.

Da li imate problem da ujutro ustanete iz kreveta zato što vas toplina kreveta omamljuje? Ili jednostavno volite dugo spavati i niste „jutarnja osoba“? To je sasvim u redu, jer ne možemo svi biti ranoranioci, ali uz pomoć nekoliko trikova možemo unaprijediti našu jutarnju rutinu i započeti dan na najbolji mogući način. Otkrivamo  vam 5 aktivnosti koje trebate uvesti u svoju jutarnju rutinu, a koje će sigurno doprinesti zdravijem životu.

Istegnite se prije nego što zakoračite u novi dan

Koliko god da vam je krevet udoban, istezanje bi trebalo da bude neizostavni dio vaše jutarnje rutine. Nekoliko laganih vježbi, koje ćete uraditi čim ustanete iz kreveta, pokrenut će cijelo tijelo, poboljšati cirkulaciju i doprinijeti mnogo boljem osjećaju tokom dana.

Ne preskačite doručak na početku dana

Jutro je savršeno doba dana za zdrav i ukusan obrok, i zato ga nemojte preskočiti. Neke studije su pokazale da 18% muškaraca i 13% žena starosti od 35 do 54 godine preskače doručak. Zašto onda ne biste to promijenili kod sebe? Ustanite ranije i priuštite sebi zdrav i kvalitetan obrok kako biste imali snage i elana tokom cijelog dana.

Ne dirajte mobitel

Istraživanja kažu da 30% ljudi, čim se probudi, najprije gleda u mobilni telefon. Izbacite tu naviku iz svoje jutarnje rutine, jer gledanje u mobilni telefon povećava nivo stresa, a to vam zaista nije potrebno na početku dana.

Pustite da sunce uđe u vašu sobu

Ukoliko spavate sa spuštenim roletama, podignite ih čim ustanete iz kreveta i pustite da sunce i svijež zrak uđu u vašu sobu. Svijetlo šalje signale mozgu da je vreme za buđenje i zaustavlja lučenje melatonina, hormona koji doprinosi kvalitetnijem snu.

Izdvojite pet minuta samo za sebe

Ujutro izdvojite pet minuta samo za sebe i provedite ih u miru, uz šalicu omiljenog čaja ili kave. Ne razmišljajte ni o čemu stresnom, već zatvorite oči i opustite se. Nema boljeg načina da lijepo i mirno započnete dan!

Dodatni savjet: Jutarnji trening

Nije važno da li se od ranog jutra odlučujete za treninge niskog intenziteta ili HIIT treninge – važno je da se pokrenete! Koji su benefiti jutarnjih treninga?

  • Mnogo ćete se lakše odlučiti na jutarnji trening nego na trening nakon posla. Zbog toga na svoju to-do listu prije doručka dodajte i nekoliko dobrih vježbi.
  • Trening „na prazan trbuh“ doprinosi bržem sagorjevaniju masti – čak do 20%. Zahvaljujući njemu, ubrzat ćete svoj metabolizam i sagorjeti više kalorija u toku dana.
  • Čeka vas naporan dan? Nema problema – trening je tu da doprinese vašoj produktivnosti i energičnosti.

nesite zdravu promjenu u svoj život – promijenite jutarnju rutinu i uživajte u benefitima koje će vam ta promjena donijeti.

Photo credit: runtastic.com

Sport Vision tim

Slični članci

25.
Apr.
Akcija u Sport Vision-u
ZABIN ČETVRTAK donosi 10% i 20% popusta!
23.
Apr.
Novosti
Sport Vision Srijeda donosi ti ekskluzivnu ponudu u Sport Vision trgovinama!
22.
Apr.
Akcija u Sport Vision-u
D-TJEDAN donosi 10% popusta!
18.
Apr.
Novosti
Smanjimo zagađenje i sačuvajmo prirodu zajedno! Od 22.04. do 30.04. pridonesi akciji čišćenja obale i podmorja!
28.
Mar.
Novosti
Svaki drugi ponedjeljak u mjesecu u partnerskim trgovinama od 18:00h do 20:00h čeka te jedinstvena ponuda!
27.
Mar.
Novosti
S proljetnim danima stiže potreba za novim sportskim aktivnostima i za novom sportskom opremom, a Sport Vision je osigurao da prođeš što p...
26.
Mar.
Novosti
Jedna od tema o kojima se najviše raspravlja u fitness industriji je kardio i gubitak masnoće. Ono što ljude najviše zanima je da li je ...
25.
Mar.
Novosti
Donacija koja budi nadu! Kupnjom u Sport Vision trgovini pomozi Crvenim Nosovima u humanitarnoj inicijativi!!      
19.
Mar.
13.
Mar.
Novosti
Nešto “novo i uživo” 18. ožujka u Zagrebu!